Автор
Ива Петрова

5 продукта, които ще ви помогнат да откажете захарта

Пробвали ли сте някога да откажете напълно захарта? Не само да не подслаждате чая и кафето си, а да изключите от менюто си всичките бонбони, сладкиши, хляб, сосове – всичко, което съдържа захар? Ако сте пробвали, значи знаете, че не е лесно. Нужна е невероятно силна воля, за да не се поддадете на изкушението. Някои хора дори започват да сънуват кошмари – толкова ги измъчва отказът от захарта.

Всички лекари са единодушни, че без захар ще бъдем по-красиви и здрави. Как обаче да озаптим желанието си да хапнем нещо сладичко? Австралийската диетоложка Джесика Сепъл ни препоръчва пет продукта, които ще ни отърват от „захарната зависимост“. Специалистката твърди, че с тяхна помощ отвикването ще протече бързо и почти безболезнено.

1. Пилешко


Пилешкото месо е най-популярният и достъпен месен продукт в света. При това е хем евтин, хем полезен, а за приготвянето на разнообразни ястия от пилешко има хиляди рецепти.

„Пилешкото съдържа много белтъчини, които дават усещане за ситост и помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар. Яжте пилешко на обяд и на вечеря, консумирайте белтъчини на всяко хранене и желанието ви да хапнете захар ще отслабне“, казва Сепъл.

2. Бобени култури



Лещата, нахутът, грахът и бобът са чудесен заместител на месото. Те са богати на растителни белтъчини, засищат добре, не съдържат мазнини и холестерин, но при това ни дават куп полезни микроелементи като желязо и магнезий.

„Бобените култури също като пилешкото могат да регулират нивото на кръвната захар. Пробвайте да си приготвите яхния от леща, салата с нахут, да добавите фасул в месните си ястия – и гарантирано за няколко часа няма да изпитате нужда да ядете сладко“, съветва ни диетоложката.

3. Авокадо


Авокадото не случайно е включено в списъка на „суперхраните“. Въпреки че има високо съдържание на мазнини, плодът улеснява отслабването. В инстаграм-профила на всеки фитнес-маниак ще намерите снимки на препечени филийки, салати и дори спагети с авокадо.

„Авокадото е един от онези универсални продукти, които ни помагат да поддържаме нивото на енергията си постоянно. Това се дължи на свойството му да повлиява нивото на кръвната захар“, пояснява Сепъл.

4. Батат


Хората, които искат да отслабнат, избягват да ядат картофи заради високия им гликемичен индекс. Сладкият картоф обаче (батат) е къде по-полезен. Той съдържа малко калории, има нисък гликемичен индекс и засища добре. Направо вълшебен продукт! Освен това се отличава със сладникав вкус.

„Бататите успокояват влечението към сладкото и ни зареждат с витамини“, добавя Джесика Сепъл.

5. Канела


Диетолозите много ценят тази подправка. Тя регулира апетита, сгрява ни, а при това е и вкусна.

„Можете да добавяте канела в какво ли не – в зеленчуковите си ястия, в кафето си, в смутито си, можете да подправите дори месото си с нея. Това ще ви помогне да овладеете зависимостта си от захар и да поддържате метаболизма си на добро ниво“, казва Сепъл.