Автор
Ева Лъчезарова

6 грешки по пътя към плоското коремче

В рамките на “Дните на плоското коремче в Woman.bg” ви разкрихме тайните на дамите, които могат да се похвалят със стегнат корем. Днес ще погледнем от противоположната страна на идеята и ще ви споделим най-често срещаните грешки, които голяма част от дамите допускат в ежедневието си. Добрата новина е, че те се коригират изключително лесно, стига да им обърнете внимание.

Правите коремни преси всеки ден

Когато тренирате една и съща мускулна група всеки ден, мускулите нямат време да починат и да заздравеят. Фитнес инструкторите съветват да включите тренировки за корем 3 или 4 пъти седмично, но задължително с почивки между тях.

Практикувате едни и същи упражнения на всяка тренировка

В момента много дами тренират у дома, а не във фитнеса, което често води до изпълняването на една и съща тренировка всеки ден. Ако правите сходни движения, тялото ще спре да има прогрес. За съжаление няма едно единствено упражнение, което да тренира всички коремни мускули, затова правете различни комбинации и изненадайте тялото си. Обърнете внимание и на начина, по който изпълнявате упражненията. Ако ги правите само, за да достигнете 50 или 100 повторения, но не обръщате внимание на качеството, също е много вероятно да не постигнете желаните резултати. Хубавото е, че според специалистите е достатъчно да изпълнявате всяко упражнение в три серии от по 8 до 20 повторения.



Не приемате достатъчно полезни мазнини

Контролът над коремните мазнини много често зависи от нивата на инсулин в тялото, които трябва да са стабилни. Съществуват две съставки, които предизвикват скокове при инсулина: това са въглехидратите и захарите. Здравословните мазнини стабилизират именно тези непостоянни нива на инсулина, затова е добре да включите в менюто си месо, маслини и авокадо.

Ядете твърде много преработени храни

Експертите по диететика са единодушни, че пътят към плоското коремче започва в кухнята. Ако приемате твърде много преработени или полуготови храни, ще ви бъде много трудно да постигнете заветната цел. Важно е да намалите калорийния прием и да премахнете от менюто си поне за известно време белия хляб, тестените изделия, макароните и солетите. Полуфабрикатите пък съдържат твърде много сол, която често води до подуване на стомаха.



Не планирате храненията си предварително

Ако нямате хранителен режим, който да следвате, е много лесно да се поддадете на различни изкушения или пък да изберете най-бързия вариант, за да се нахраните и да посегнете към баничката или сандвича. Затова е добре да планирате менюто си поне за няколко дни напред и да напазарувате за тях предварително. Ако премахнете всички вредни храни от дома си и запълните хладилника си с пресни плодове и зеленчуци, здравословното хранене, ще стане много по-лесно и бързо. Много дами отделят няколко часа от неделния си ден, за да напазаруват и да приготвят предварително някои от храните за седмицата, както и да измият и нарежат предварително част от зеленчуците за идните дни.



Не обръщате внимание на ензимите

В днешно време подуването и усещането за тежест в стомаха много често са в резултат от липсата на определени храносмилателни ензими. Проблемът е все по-често срещан, а ако имате подобен тип дефицити е много вероятно да полагате много усилия, за да се сдобиете с плоско коремче без да виждате резултат. Затова специалистите препоръчват, ако често се подувате, имате киселини и газове, да обърнете специално внимание на ензимите и при необходимост да започнете да приемате ензимен продукт от естествени съставки.

Именно такъв е ЕнзиМил (Enzy-Mill), който съдържа най-важните храносмилателни ензими: амилаза, липаза, два вида протеаза, алфа-галактозидаза, лактаза, целулаза, бромелаин. Продуктът е изцяло натурален, а ензимите в него са подбрани от неживотински източници. Ензимите катализират химическите реакции в организма и подпомагат правилната обработка на храните. Всеки ензим има специфична функция, например амилазата подпомага преработването на въглехидратите, липазата спомага при обработването на мазнините, а протеазата на протеините. Друг много важен ензим, който влиза в състава на ЕнзиМил (Enzy-Mill) и не се произвежда от човешкото тяло, е целулазата, която отговоря за преработването на целулозата, която се съдържа в храните от растителен произход. Допълнителният прием на ензими често води до усещане за лекота и жизненост и спомага за постигането на плоско коремче.

(в материала има продуктово позициониране)