6 причини, поради които мъжете отслабват по-бързо от жените

Факт - при жените всичко е много по-сложно, отколкото при мъжете, които са далеч по-малко подложени от нежните си половинки на хормонални колебания.

При дамите хормоналният фон непрекъснато се променя от 12-13-годишна възраст нататък, и до значителна степен - средно веднъж на всеки пет години. Като прибавим и зависимостта на хормоналните колебания от фазата на менстуалния цикъл, картинката е повече от ясна.

За мъжете е много по-лесно да наложат контрол на теглото си, дори от гледна точка на своята генетика. Що се касае до мускулната им маса, високата концентрация на хормона тестостерон им позволява лесно да я поддържат в желаната форма.



Защо все пак при мъжете е по-лесно да се разделят с излишните килограми, отколкото при жените. Отговор на въпроса дава руския ендокринолог ендокринолог-диетолог и здравен (уелнес) треньор Наталия Севастянова.

1. Мъжете по природа имат по-нисък процент телесни мазнини. Ако при жените тази цифра е 25-30%, то при мъжете мазнините са само 15-20% от телесното тегло. Това е генетично обусловено: женското тяло има по-голям мастен слой за безопасно раждане на потомството. Съответно, колкото по-висок е процентът на мазнините при жената, толкова по-бавен е метаболизъмът в тялото ѝ. А както знаете, ускорителят на метаболизма са мускулите.

Така че процентът на енергийните разходи при жените е с почти 10% по-малък от този при мъжете. Тоест в женското тяло се изразходват много по-малко калории за поддържане на функционирането на тялото. Следователно, ако енергията, получена от храната, надвишава нейните разходи, жената има по-голям шанс да напълнее.

2. Психологически аспект. Жените са по-склонни към неподходящо хранително поведение. Например залитането към сладки изкушения при лошо настроение. Често страдат от булимия, анорексия. Най-често говорим за жени над 30 години, метаболизмът при които се забавя с възрастта.



3. Резервът на мускулна маса. Мъжете тежат повече и имат по-развити мускули. Мускулите изискват много повече енергийна „поддръжка“, по-голяма консумация на енергия от поддържането на телесните мазнини. Този фактор е от особено значение в началните етапи на отслабване, така че мъжете отслабват по-бързо.

4. Пристрастяване към храната. Друг психологически момент. Жените готвят храна постоянно, вкусват я и по този начин не следят калориите. Отново жените са по-склонни да останат вкъщи и да имат денонощен достъп до хладилника - под различни предлози. И тук мъжете имат късмет!

5. Диети, разделно хранене и така нататък. Постоянното желание за отслабване насърчава жената да изпробват всички нови методи за постигане на тази цел. Включително непрофесионални и опасни диети, които в повечето случаи имат обратен ефект. Ето защо, ако по някаква причина мъжът реши да отслабне, тялото му ще реагира по-бързо и ефективно.

6. Хормонален компонент. Първо, съотношението на женския хормон естроген е различно. При мъжете, естествено, този хормон се произвежда в много по-малки количества. Както и хормона на глада „грелин“, от който зависи апетитът на човек. Същият за жалост при жените се отделя в по-значителни количества.

Четете още: Как да се храним през нощта, без да навредим на фигурата си