Кръстосаните крака и стоенето на стол в една поза за повече от 30 минути са сред лошите навици, които могат да имат нежелани последици. Неправилната поза може да доведе до слабост в мускулите и дори наднормено тегло. Възможно е подобен дискомфорт в тялото да се отрази дори в по-сериозен аспект върху нашето здраве.

Ето шест лесни съвета, които можете да приложите в ежедневието си, за да подобрите стойката си:

1. Изправете гърба и отпуснете раменете назад и надолу. Много от нас са свикнали с т.нар. „позиция на комфорт” – най-удобната поза, в която заставаме на стола. Но ако тежестта на тялото не е правилно разпределена, това може да причини болки, а в най-лошия случай и увредени стави.

2. Не стойте в една позиция повече от 30 минути. Ставайте регулярно, за да раздвижите тялото. Тези „паузи” с движение са от съществено значение за физическото и психическото здраве. Също така е изключително важен изборът на точния стол, за да имате правилна поза на тялото, докато сте седнали.



3. Между гърба на облегалката и коленете трябва да има малко разстояние. По този начин се подпомага кръвообращението и се балансира натискът върху основните нерви и капилярите. Затова е препоръчително столът да има възможност за регулиране на облегалката.



4. Не кръстосвайте краката си. Коленете трябва да са под прав ъгъл, на нивото или малко по-високо от бедрата. В противен случай рискувате да си причините неразположения като повишено кръвно налягане, разширени вени и т.н.

5. Дръжте главата изправена. По този начин не притискате върха на гръбначния стълб и се грижите за добра стойка.



6. Не свивайте краката си под стола. Това се превръща в лош навик, когато седите дълго време статични. Тази позиция може да доведе до свиване на гръбначния стълб и тазобедрените стави, както и да спре кръвообращението към останалите органи в тялото.