В днешния забързан свят, който ни приковава пред компютрите в продължение на часове всеки ден и ни предразполага да консумираме нездравословна, но за сметка на това бърза, храна е много важно да спортуваме и да се движим. Всеки себеуважаващ се модерен човек залага на тренировки и физическа активност ежедневно и знае, че има точно определени неща, които осмислят труда му. За да бъдем максимално доволни от тялото си и да постигнем ефекта, който желаем е важно не само как изпълняваме тренировката си, но и какво правим след нея. Вижте кои са най-честите грешки, които обезмислят усилията ви:

1.Пълният релакс

Ако след изтощителна тренировка се насочите директно към леглото и дивана и не мръднете от там в продължение на часове, то все едно не сте се трудили въобще. Много по-добре е да заложите на активна почивка – разходете се, сгответе или свършете друго домашно задължение.



2.Неяденето

Освен ако не искате да свалите повече килограми и да изгорите мазнини. Във всички останали случаи е хубаво да заложите на храни, богати на протеини. Препоръчително е това да се случи до 30 минути след края на тренировката.

3.Дехидратирането

Много е важно да приемате вода, особено след тренировка. И не консумирайте енергийни напитки, а само и единствено вода. Тя ви е необходима, за да се възстановите напълно. Енергийните напитки нямат възстановяващ ефект, а единствено ще вдигнат нивото на захарта в организма ви.



4.Неподходящото облекло

Известно е, че докато тренирате температурата на тялото ви се покачва и съответно се загрявате и изпотявате. И колкото и да ви се иска да останете по потник след тренировка, е по-добре да се облечете добре. В противен случай тялото ви ще изпита затруднение да се възстанови от стреса, на който е било подложено до този момент. Освен това, ще бъдете много по-податливи на настинки.

5.Неразтягането

Разтягането е много важно за тялото след тренировка, то е част от пълното възстановяване. Ако го пропускате, то е възможно да се появят болки.

6.Пропускането на душа

Тук отново става дума за температурата на тялото, която след тренировката е повишена. Един бърз хладен душ ще помогне на мускулите ви да се възстановят по-бързо. Съответно още на следващия ден ще сте в още по-добра форма за тренировка.

7.Консумацията на алкохол

Колкото и да мислите, че заслужавате една бира или една чаша вино като награда за усилията във фитнеса, не го правете. Тя ще възпрепятства пътя ви към мечтаното тяло и доброто здраве.

Четете още: Есенна диета за стройно тяло и пречистване на организма!