Когато търсим причините за затлъстяването (или напълняването) най-често ги ограничаваме до прекаляване с яденето и недостатъчно движение.

Но не са само те:

8. Недоспиването

Когато недоспивате хронично, количеството на хормона лептин в тялото ви намалява, а това има отношение към апетита, изгарянето на калории и метаболизма. Лептинът дава сигнал за ситост на мозъка, така че, когато нивото му е понижено изпитвате глад.
Освен това, при недостатъчно сън, в тялото се натрупва повече грелин (хормона на глада), който прави някои храни толкова привлекателни, че трудно устоявате на изкушението.

7. Замърсяването

Хормоните влияят на килограмите, а химикалите, които приемаме от въздуха и храната въздействат върху хормоналните нива. Това води до напълняване.

6. Климатиците и уредите за отопление

В нормални обстоятелства, тялото използва енергия, за да повишава телесната температура при студено време и затова през зимата огладняваме по-често и ядем повече. Изкуственото отопление се грижи за температурата и спестява на тялото това горене на енергия.

5. Лекарствата

Много от лекарствата имат напълняването като страничен ефект, стига да се взимат редовно (хапчетата за диабет, някои антидепресанти, лекарствата за кръвно налягане и стероидите). Някои контрацептиви – също.

4. Етническа предразположеност

Дори да звучи невероятно, изследванията сочат точно това. Например при азиатците рискът от затлъстяване е по-малък в сравнение с бялата, афроамериканската и латиноамериканска раса.

3. Късно раждане

Смята се, че колкото по-късно ражда една жена, толкова по-лесно напълнява и толкова по-трудно сваля тези килограми. Именно затова се смята, че американската нация надебелява – жените раждат все по-късно.

2. Семейството

Ако живеете в семейство, в което всички се хранят заедно по няколко пъти на ден, това със сигурност ще ви въздейства. Рискът е особено голям при децата, когато всички внимават да не останат гладни и буквално ги тъпчат непрекъснато.

1. Гените

Склонността към напълняване се предава генетично. Ако родителите ви са пълнички, при вас определено съществува голям риск и вие да напълнеете. Само не бива да намирате оправдание в това, че гените ви са виновни и сте безсилни да се преборите.

И още повече – превенцията винаги е по-добра от лечението. Грижете се за здравето и фигурата си!

Източник: kozmetikata.com