Автор
Антония Дамянова

Ако искате да отслабнете, не закусвайте по-рано от 11 ч.

Първото хранене за деня трябва да бъде в средата на сутрешните часове, тъй като съвременният начин на живот принуждава повечето от нас да вечерят в по-късните часове на деня.

Лоша новина за тези, които се събуждат сутрин с голям апетит, но пък добра – за тези, които не изпитват глад, но все някой им „сипе пепел“ на главата, че пропускането на закуската е "лоша работа".

Късната закуска, няколко часа след събуждане, е препоръчително за тези, които се опитват да отслабнат, смята Тим Спектор - професор по генетична епидемиология в King’s College London.



Това е така, тъй като днес съвременният човек вечеря много по-късно от предишните поколения, като често пъти това се случва не по-рано от 21 часа.

Закуската в 11 ч. сутринта е единственият начин да постигнем 14 часа гладуване, което според изследванията е нужното време за стимулиране на добрия метаболизъм, благоприятстващ загубата на тегло.

Спазването на гореспоменатия режим гарантира загуба между 2 и 5 кг в рамките само на няколко месеца, категоричен е ученият. „Мисля, че трябва да преосмислим всичко чуто или прочетено досега, тъй като науката непрекъснато се развива“, отбелязва той пред Cheltenham Science Festival.

„Все още има хора, особено в северната част на Англия, които закусват по-рано и съответно вечерят по-рано, но навлизайки в континенталната част на Европа, нещата там стоят по-иначе - хората там, особено италианците и испанците вечерят доста по-късно от британците.

„За да се постигне така необходимия интервал от 14-часов глад, е достатъчно хората да преместят закуската си от 8 сутринта на 11 сутринта“, уточнява професорът.

Същият е изследвал племето Хадза от съвременни ловци-събирачи, които живеят в Танзания и не страдат от затлъстяване или диабет тип 2. Племето няма дума за "закуска" на своя език, като самите негови представители започват да се хранят всеки ден в 10.30 ч. или 11 ч. сутринта.

В този ред на мисли много учени смятат, че „ограниченото във времето хранене“ все повече се разглежда като начин да станем по-здрави и да отслабнем, припомня Спенсър.

В Обединеното кралство много хора са практикували диетата 5:2, която представлява нормално хранене в продължение на пет дни, и консумация на храни с ограничени калории през следващите два дни. Според професорът обаче методът с гладуването в продължение на 14 часа в денонощието, посредством приема на по-късна закуска, е далеч по-ефективен от гореспоменатата диета 5:2.

От друга страна, ранното закусване увеличава риска от натрупване на излишни килограми, категоричен е още той. За всичко това и други подробности, свързани с късното закусване, професор Спектър разказва в книгата си „Защо почти всичко, което ни казаха за храната, е грешно“.

Четете още: Вълшебната закуска, с която сваляте килограми за седмица