Ако искате да отслабнете, не закусвайте по-рано от 11 ч.

11 юни 2022 | 11:03
3079
1
Снимки: Pixabay
1

Първото хранене за деня трябва да бъде в средата на сутрешните часове, тъй като съвременният начин на живот принуждава повечето от нас да вечерят в по-късните часове на деня.

Лоша новина за тези, които се събуждат сутрин с голям апетит, но пък добра – за тези, които не изпитват глад, но все някой им „сипе пепел“ на главата, че пропускането на закуската е "лоша работа".

Късната закуска, няколко часа след събуждане, е препоръчително за тези, които се опитват да отслабнат, смята Тим Спектор - професор по генетична епидемиология в King’s College London.Това е така, тъй като днес съвременният човек вечеря много по-късно от предишните поколения, като често пъти това се случва не по-рано от 21 часа.

Закуската в 11 ч. сутринта е единственият начин да постигнем 14 часа гладуване, което според изследванията е нужното време за стимулиране на добрия метаболизъм, благоприятстващ загубата на тегло.

Спазването на гореспоменатия режим гарантира загуба между 2 и 5 кг в рамките само на няколко месеца, категоричен е ученият. „Мисля, че трябва да преосмислим всичко чуто или прочетено досега, тъй като науката непрекъснато се развива“, отбелязва той пред Cheltenham Science Festival.

„Все още има хора, особено в северната част на Англия, които закусват по-рано и съответно вечерят по-рано, но навлизайки в континенталната част на Европа, нещата там стоят по-иначе - хората там, особено италианците и испанците вечерят доста по-късно от британците.

„За да се постигне така необходимия интервал от 14-часов глад, е достатъчно хората да преместят закуската си от 8 сутринта на 11 сутринта“, уточнява професорът.

Същият е изследвал племето Хадза от съвременни ловци-събирачи, които живеят в Танзания и не страдат от затлъстяване или диабет тип 2. Племето няма дума за "закуска" на своя език, като самите негови представители започват да се хранят всеки ден в 10.30 ч. или 11 ч. сутринта.В този ред на мисли много учени смятат, че „ограниченото във времето хранене“ все повече се разглежда като начин да станем по-здрави и да отслабнем, припомня Спенсър.

В Обединеното кралство много хора са практикували диетата 5:2, която представлява нормално хранене в продължение на пет дни, и консумация на храни с ограничени калории през следващите два дни. Според професорът обаче методът с гладуването в продължение на 14 часа в денонощието, посредством приема на по-късна закуска, е далеч по-ефективен от гореспоменатата диета 5:2.

От друга страна, ранното закусване увеличава риска от натрупване на излишни килограми, категоричен е още той. За всичко това и други подробности, свързани с късното закусване, професор Спектър разказва в книгата си „Защо почти всичко, което ни казаха за храната, е грешно“.

Четете още: Вълшебната закуска, с която сваляте килограми за седмица

Още по темата

Коментари

1 Бивш от МВР
  11 юни 2022 | 12:28 отговор
 

Абе мани абе миналото лето у Перник у Квартало пред т маркето ме спират двама непознати и ми окат, че били от главна дирекция...па дали съм имал некаков профил...па че имало некъде мой снимки...ама оти не дойдоха направо у нас, па че как си му е реда, че дай да видим тоя лаптоп, таблет и тъй нататък.

 
 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 12:32

!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА. Абе мани че само като му гледам грозник и гаден сурат на наша надка мангал и тръпки ме побиват, че все едно гледам демон от кръв и плът.

 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 12:36

!!!Надежда бивша продавачка на артикули за баня в магазин Бриколаж в Люлин,а сега подвизаваща се с никове ,като Следователката,na di и кой знае още колко фалшиви ти си пример за това,каква не трябва да бъде една жена.Използвайки работата си в Хенди и използващата хората,като пионки може и да постигаш дадени цели,но айде не искаме да сме,като теб и да се правиме на кючекини по разни партита.Ти по-добре си гледай единственото дете,а не да сереш по форумите измишльотини и клевети за хората.Много ти се ще да съм наркоманка и да живея в мизерия,но може само да си мечтаеш за това нещастнице мизерна.Такива,като теб освен,че са грозни отвън са боклуци и от вътре,което е по-зле,затова и свекърва ти не може да те понася и с караш всеки ден с мъжа си.Та гледай да не те ритнат от семейното ложе та да ти покажат ,къде ти е мястото.Тя се загрижила за чуждото дете,а не гледа собственото си и стои милото в стаята си само,кво му беше наказанието ,тихо и да си кюти там.Мърла злобна си ти и не заслужаваш грам внимание,камо ли да се занимава човек с подобни екскременти ровещи адреси и телефони и пускащи секс обяви на нищо неподозиращите хора.msbrico,продавай си незаконните цигари и се гръмни злобо грозна.!!!

 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 12:38

Абе мани че грознико с гаднио сурат и мангал че наша надка е надградил с чавета и по висок жизнен стандарт у друго семейно ложе.

 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 12:40

!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!!

 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 12:42

Инак по великден с един тон грим калугин по БНТ едно че за некакви благородни каузи и колко големи "самаряни" сме.

Добави Коментар