Искате да се отървете от излишните си килограми? Да си върнете онзи строен и така бленуван от години силует? Апетитът ви в края на деня обаче е толкова голям, че не ви го позволява? Едва ли ще ви изненадаме, като ви кажем, че мястото ви е във фитнес залата или на алеите в парка. Майката му е движение, движение и пак движение, но кой не го знае това! Има обаче нещо още по-важно от спортуването, и то е свързано с времето, което го прави по-ефективно.

Оказва се, че ефектът от тренировките е далеч по-добър, ако ги практикувате не в сутрешните, а във вечерните часове, научаваме от medikforum.ru.



До този извод стигнали учени от австралийския университет "Charles Sturt"австралийски специалисти след проучване, проведено с цел да открие кое време на деня прави тренировките най-пълноценни.

Експертите помолили мъже на средна възраст да направят три теста, за да разберат как времето, по което се провеждат тренировките, влияе на апетита и съня.



Резултатите изненадали всички – оказало се, че 30 минути високоинтензивни тренировки вечер не само благоприятстват за добрия метаболизъм, но и намаляват чувството на глад. Проведени не по-малко от час преди лягане, те не влияят негативно върху съня, уверяват изследователите. Затова и препоръката им е те да се състоят в часовия диапазон между 18 и 21 часа, но не по-късно.

Първият тест бил направен сутринта между 6 и 7 часа, вторият - между 14 и 16, а третият - от 18 до 21 часа. През всеки от тези периоди мъжете изпълнявали еднакво натоварващи високоинтензивни тренировки на велотренажор, като са въртели педалите с максималната възможна за тях скорост в продължение на 6 минути, последвани от 4 минути почивка и нови тренировки.

Най-добри се оказали резултатите от упражненията, проведени през дневните и вечерните часове. За разлика от сутрешните, освен че топели мазнините по-бързо, те намалявали и нивата на хормона на глада грелин.

Чудесно откритие, нали! Особено за тези, които нямат възможност за утринно раздвижване и трудно отлепят очи в ранни зори преди работа.

Четете още: 5-те любими суперхрани на диетолозите