Автор
Woman.bg

Ако искате да отслабнете, яжте сладолед с ябълка!

Лятото наближава, а ние все още сме със „зимното“ си тяло. По всякакъв начин се опитваме да живеем по-здравословно и да не прегрешаваме с храната, но няма как. Винаги след салатата ни се дояжда нещо сладко, като в жегите най-често това е сладолед. Не може ли някак си да отслабнем, без да се ограничаваме от него? Ами, може.

Алиса Коен е известен нутриционист и блогър от Ню Йорк, който твърди, че спазва единствено и само едно правило при диетите и то се нарича „баланс“. Например, когато ви се прияде нещо сладко и наситено със захар, го съчетайте с нещо здравословно и диетично. Ако любимата ви храна е пица, не е задължително да се отказвате от нея. Просто изяждайте по максимум две парчета и е препоръчително отгоре да има зеленчуци. Комбинирайте я със салата.



Тайната на успешната диета е никога да не се лишавате напълно от храните, които най-много обичате, защото тогава гладът ни за тях се увеличава и когато прекъснем диетата, съществува опасност да се нахвърлим върху тях и да прекалим. В такъв случаи здравословният хранителен режим просто ще е бил излишен.

Има хора, които залагат на строг хранителен режим и обикновено веднъж седмично си определят ден, в който си позволяват всичко. Според Алиса Коен тази тактика не е правилна, защото преяждането не е никак желателно:

„Трябва да осъзнаете, че храната е опция, а не основна цел. Не подкрепям идеята за строга диета с много лишения, в която един ден си позволяваме всичко и не спираме да се тъпчем с храните, от които сме се въздържали. Мисля, че всеки ден можем да си позволяваме по нещо сладко или тестено, стига то да е в граници и да е съчетано с нещо здравословно. Наблягам най-много на непреработените храни и всеки ден хапвам приблизително 30 гр. черен шоколад с лъжица фъстъчено масло. Важно е също да осъзнаете, че сладките и калорични храни не са за наяждане. Например, ако искате да си хапнете бисквитка или сладолед, те са просто добавка към основното ядене. Затова не прекалявайте с тях.“



Алиса Коен дава пример и с любимото ни сладко лятно изкушение - сладоледа. Тя е категорична, че можем да отслабнем, ако го комбинираме с няколко парчета ябълка или боровинки.

Четете още: ТОП 5 правила за отслабване