Автор
Ива Петрова

Ако задържате течности, пийте тези диуретични билки за отслабване

Излишното задържане на течности в организма често съпровожда наднорменото тегло. Тези течности не само ни добавят сантиметри в обиколките, но и предизвикват постоянно чувство за дискомфорт. Но дали е уместно да използваме диуретични билки за отслабване?

Природата ни е дала куп растения, които могат да ни помогнат да изкараме излишните течности от организма си. В тази статия ще разгледаме най-разпространените от тях.

* Лайка – първият помощник в борбата срещу затлъстяването. Лайката извежда от организма излишната вода и действа релаксиращо на организма като цяло.

* Червена боровинка – този горски плод има силно диуретично действие и укрепва имунитета.

* Мечо грозде – успешно премахва отоци, предизвикани от нарушения в дейността на сърцето и бъбреците.

* Цикория – също извежда течностите от организма и въздейства на подкожните тлъстини.

* Брезови пъпки – чудесно средство срещу отоци, помагащо и за заболявания на пикочния мехур.

Ако използвате редовно и правилно описаните по-горе билки, ще изчистите тялото си от излишни течности. При това няма да се лишите от калий и други необходими вещества.

Как се пият диуретичните билки?

Общото правило е, че за отслабване трябва да пиете диуретичните билки преди 17:00 ч.. Вечер и особено преди лягане, не бива да ги приемате, защото това ще ви принуди да ставате през нощта за ходене по малка нужда и ще наруши съня ви. Освен това е препоръчително да пиете въпросните билки в режим на терапевтични курсове, с паузи. Постоянната употреба на билкови средства не само няма да даде положителен резултат, но може и да ви навреди.

Рецепти:

* Накиснете 2 чаени лъжички лайка в 1 чаша вряла вода и задръжте сместа на водна баня за 15 минути. След охлаждане до стайна температура пийте по 1/3 чаша 2-3 пъти на ден.

* Отварата от сухи листа от червена боровинка се приготвя по същия начин. Пийте я по 1 супена лъжица преди всяко хранене.

* 1 супена лъжица листа мечо грозде се наситнява и се залива с 250 мл. вряла вода. После сместа трябва да се вари на слаб огън под капак известно време, да се прецеди и да се разреди с вода така, че да станат пак 250 мл.. Тази отвара се пие по 1 супена лъжица по 3 пъти на ден след хранене.

* 1 супена лъжица корен от цикория се залива с 1/2 л. вряла вода. Сместа се преварява на слаб огън 10 минути. После отварата се охлажда и прецежда. Пийте по 1/3 чаша 1-2 пъти на ден.

* Накиснете 5-6 брезови пъпки в 1 чаша вряла вода и ги преварете на слаб огън за 10 минути. После охладете и прецедете отварата. Пийте по 1/2 чаша от нея на ден.

Ако имате каквито и да било здравословни проблеми, консултирайте се с лекар, преди да пробвате някое от описаните по-горе средства. Най-добре ще е да се консултирате с фитотерапевт (специалист по лечение с билки), но можете да обсъдите билковата си терапия и с личния си общопрактикуващ лекар.

Отслабването може да бъде доста лек и приятен процес. Най-важното е да подходите отговорно към него. Приемът на диуретични билки може да ви помогне да се почувствате много по-комфортно. При това обаче имайте предвид, че смъкването на тегло от течности не е равностойно на стопяването на тлъстини.