Автор
Woman.bg

Алкалната диета - афродизиак за имунната система

Ключът към алкалната диета е мярката за киселинност (алкалност), като скалата на pH е от 1 до 14. Степен 7 се смята за неутрално ниво, под 7 - за киселинно, а над 7 - за алкално. За сравнение ще кажем, че чистата изворна вода е с pH близо до 7.

Този хранителен режим има много поддръжници, но също така и не малко критици. Тези, които са спазвали диетата, твърдят, че консумирането на определени храни влияе върху нивата на рН в организма. Според тях поддържането на здравословна и балансирана рН среда може да доведе до благоприятно въздействие върху здравето, като главната цел на диетата е поддържането на киселинно-алкален баланс в организма. Както всяка диета и с алкалната резултатът е загуба на тегло.

Диетата е измислена от американския диетолог Робърт Йънг. Той обаче не е практикуващ лекар и дори е бил арестуван за практикуване на медицина, без да има необходимия сертификат. Освен това е трябвало да плати 105 млн. долара на пациент, болен от рак, на когото той е препоръчал да се откаже от традиционното лечение на болестта. Този казус обаче все още не е приключил окончателно и развръзката тепърва предстои.

Преди да започнете тази диета, трябва да знаете някои ключови неща, а именно какви храни да включите в менюто си.

Мазнините попадат в графата на "неутрални" храни, докато към "алкалните" спадат - плодове, зеленчуци, бял ориз и някои ядки и семена.

От зеленчуците може да изберете моркови, цвекло, домати, червени чушки, краставици, тиквички, целина, аспержи, броколи, зеле, а при плодовете може да се спрете на богат избор от ябълки, круши, банани, киви, кайсии, цитрусови плодове, авокадо, кокос, нар, ананас, манго, пъпеш, череши. Зеленият чай, билковите отвари, цикорията и смутита също спадат в това меню.

Разбира се, ако спазвате тази диета, може да се сбогувате с няколко излишни килца. Да, отслабва се, но това няма нищо общо с нивата на рН на тялото ви, а с консумацията на много плодове и зеленчуци.

Ползите от алкалната диета не се подкрепят от много експерти по здравословно хранене, защото, според тях, храната не е в състояние да промени pH на кръвта.

Идеята на храненето с алкални храни е да не се допуска повишаването на нивото на pH и също така да може организмът да получи необходимите хранителни вещества и минерали, които да му помогнат да се бори срещу киселинната среда.

Четете още: Най-привлекателна е не слабата жена, а влюбената жена