Безглутенови звезди, или защо тези ВИП-ове НЕ докосват бял хляб

Глутенът е специфичен тип протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. Хилядолетия човечеството е живяло без проблем с глутена, но на преден план излизат генномодифицираните храни, които заливат пазара на хранителни стоки.

Прекомерното количество глутен всъщност е това, което прави белият хляб пухкав и мек. За съжаление обаче прекаленият пример на храни с високо съдържание на глутен биха могли да доведат до редица здравословни проблеми и неподозирани симптоми. Сред тях са подуване на стомаха, трудно храносмилане, замъглено мислене, болки в стомаха, главоболие, сухота на кожата, обриви, екземи, раздразнение, депресия, болки в ставите.

Както забелязвате проявленията на непоносимостта към глутен биха могли да са множество и от различно естество, затова най-добрият вариант да проверите дали организмът ви среща трудности с неговата преработка, е за известно време да спрете приема на храни, съдържащи глутен. За този период си водете хранителен дневник, в който да записвате храните, които приемате и как се чувствате след това.

Ето кои храни съдържат глутен:

Хляб, тестени изделия, сладкиши, бисквитки и кифли, бира, зърнени закуски, грис, спелта, ръж, ечемик, лимец. Глутенът често се използва и като консервант, затова трябва да бъдете особено внимателни и с храни като чипс, шоколад, бонбони, преработени меса, различни готови сосове и дори сладолед.

Множество от световноизвестните звезди неведнъж са споделяли, че следват безглутенова диета за нормализиране на килограмите, за изчистване на кожата и за проясняване на мисълта.

Джесика Алба

Джесика Алба е алергична към голами групи от храни, което наложило тотално да елиминира глутена от своята диета. "Бях алергична към изключително много храни, затова и много внимавах, когато захранвах децата си. С течение на времето разбрах, че алергиите ми всъщност са предизвикане от химикалите, пестицидите, нитратите и сулфатите, с които се пръскат плодовете и зеленцуците" - споделя актрисата. "Когато ги премахнах и започнах да се храня с органични храни, започнах да се чувствам много по-добре. Много внимавам и когато чета етикетите на продуктите, които купувам за вкъщи" - допълва тя.

Гуинет Полтроу

Гуинет Полтроу също е привърженичка на безглутеновото хранене. Тя дори е автор на готварска книга с безглутенови рецепти, която се нарича It’s All Easy. "Когато издадох готварската си книга през 2015 г., пресата беше изключително негативно настроена и към мен бяха отправени множество лични атаки за начина, по който храня децата си и затова каква майка съм аз. Днес пазарът на безглутенови стоки е огромен" - коментира Полтроу.

Виктория Бекъм

Виктория Бекъм неведнъж е споделяла, че дължи слабата си фигура на факта, че всячески избягва приема на глутен и се отнася особено внимателно към подбора на ястията, които приема.

Миранда Кер

Миранда Кер също е от звездите, които избягват глутена. Тя не е спряла напълно приема на хляб или паста, но винаги консумира техните безлутенови варианти, така тя избягва подуването и чувството на тежест в стомаха.

Райън Фелипе

Актьорът Райън Фелипе е алергичен към глутена и затова е изключително стриктен към диетата, която спазва, за да поддържа във форма тялото си.