Смята се, че сладкото е вредно за здравето, че грейпфрутовият сок изгаря мазнините, а водата, ако я пиете с литри, “отмива” от вас излишните тлъстини.

В тази статия ще уточним какво точно е вредно и какво полезно за поддържане на фигурата и здравето ви.

Прието е здравословният живот да се асоциира с думата “диета”. За някои диетата представлява гладуване, за други – отказ от сладки и тестени изделия. Във всички случаи обаче диетата е свързана с различни ограничения и забрани. Този подход буквално разтреперва стотици стомаси, рискували да се посветят на здравословното хранене. Всъщност самата дума “диета” (díaita) в превод от гръцки означава особен начин на живот, чиято същност се свежда до следната проста истина – “Не е важно какво ядем, а как и по кое време”. Изтощителните за организма гастрономични подвизи и пости изобщо не са задължителни.

Мит №1. Захарта е вредна за здравето и води до напълняване



Сладките ястия (торти, бисквити, пасти и др.) са толкова наситени с калории, че дори и случайно падналият върху тях поглед се смята за нарушение на всяка една диета.

Но всъщност захарта не само ни снабдява с полезната глюкоза (която влияе благотворно на клетките на мозъка, помага им да мислят по-бързо и да взимат решения), а и ни зарежда с добро настроение и енергия.

Що се отнася до включването на захарта в менюто, трябва да се има предвид, че организмът усвоява различно количество калории в различните часове. Сутринта стомахът преработва в енергия всичката поета храна, като по този начин ни зарежда за целия ден. Малко парче торта или няколко шоколадови бонбона по това време са напълно уместни и дори полезни. На обяд обаче захарта ще е излишна, а на вечеря – абсолютно ненужна. Вечерта организмът се настройва за сън и няма никакво желание да работи. Така той просто складира всички поети калории, за да ги обработи на сутринта. А на сутринта няма да може да ги изразходи, тъй като ще поеме нова храна...

Заместете вредните сладкиши с полезни

Същността на диетата не е в това да се откажете напълно от някой продукт, а в това да намалите количествата, които поемате от него. Например можете да понижите количеството на поеманата от вас захар като смените млечния шоколад с черен. Постепенно ще свикнете с вкуса му и дори ще започнете да изпитвате удоволствие от вкуса на не твърде сладката храна.

Мит №2. Ако искаме да сме здрави, трябва да откажем хляба, картофите, царевицата и всички други продукти, съдържащи нишесте.



Много продукти се смятат за “табу” заради високата си калоричност или пък заради това, че не могат да се съчетаят с други продукти.

Всъщност продуктите с високо съдържание на нишесте се превръщат в мазна и висококалорична храна само в резултат от неправилното им приготвяне. Изпържените в олио картофки, подправени щедро с майонеза, няма как да са полезни. Но пък пълнозърнестият хлюб, съчетан с лека супа (без картофи) за обяд е напълно здравословна храна. Такива прости съчетания не само са допустими в менюто ви, но и са необходими. Нишестето е сложен въглехидрат, който осигурява много енергия на организма.

Нишестените храни се съчетават чудесно помежду се и се комбинират много зле с други продукти. Макароните, картофите и бобените култури не бива да се сервират в комбинация с месо или риба.

(под снимката) Гастроентеролозите твърдят, че заради високото съдържание на нишесте картофите са незаменим продукт при заболявания на стомаха (язви и гастрити) или при предразположеност към такива. Нишестето успокоява стените на стомаха.

Мит №3. За да отслабнете трябва да пиете поне 2 литра течности на ден.



Смята се, че водата прочиства организма от токсините и едновременно с това приглушава чувството за глад.

Всъщност организмът ни наистина има нужда от течности, за да функционира правилно. Но като заместите храната с големи количества вода или чай няма да ускорите метаболизма си и няма да изгорите излишните тлъстини. Нещо повече – газираните напитки и пакетираните сокове съдържат захар и много консерванти. Приемането им през деня може само да навреди на процеса на отслабване и на здравето ви като цяло. Докато чистата питейна вода наистина може да ви помогне да се прочистите от токсините, ако се пие между храненията. Добра алтернатива на чашата вода преди лягане са сочните плодове. Смесени с извара те могат дори да заменят вечерята ви.

Пийте, колкото ви се пие!

Средната доза течности на ден е от 1.5 до 3 литра. Става въпрос за вода, прясно изстискани сокове, чайове, супи и други “течни” ястия. Те не само ще ви помогнат да отслабнете, но и са чудесно профилактично средство срещу запек. Недостигът на вода пък се отразява зле на външния вид – кожата става суха и отпусната, появяват се бръчики.

Има обаче хора, при които излишните килограми се дължат на задържане на вода в организма. Те е най-добре да се консултират със специалист, който да им помогне да изчислят индивидуалната си дневна норма вода.
(под снимката) Само чистата питейна вода помага за прочистване на организма.

Мит №4. Грейпфрутовият сок изгаря мазнините и помага при отслабване.



Смята се, че редовната употреба на сок от грейпфрут ще ви помогне да свалите излишните килограми.

Всъщност това е една от най-нелепите диетически заблуди. В природата на практика няма продукти, които да “изгарят” мазнините. В умерени количества грейпфрутът подпомага храносмилането. Органичните киселини, пектините, фибрите, лигнинът на твърдите ципи и растителните протеази ускоряват придвижването на храната през чревния тракт и спомагат за по-бързото му прочистване , стимулират дейността на черния дроб и непряко ускоряват обмена на мазнини. Само че без физически натоварвания и намаляване на общото количество поемани калории едва ли ще успеете да отслабнете.

Грейпфрутът и лекарствата

Цитрусите са несъвместими с широк спектър от медикаменти. Доказано е, че жените, които взимат противозачатъчни хапчета и едновременно с това пият сок от грейпфрут един прекрасен ден могат да се окажат “малко бременни”, а пък онези, които пият антидепресанти – абсолютно депресирани. Така че ако взимате лекарства най-добре се откажете от грейпфрутовия сок, както и от други цитрусови сокове.