Ако цяла година сте си казвали как ще минете на диета или просто ще започнете да се храните по-здравословно, сега е моментът и няма за кога да отлагате.

Лятото е идеалният сезон за здравословно и/или диетично хранене.

Въпреки че е пълно с изкушения като сладолед в особено горещ ден, лятото ни предлага най-голямото разнообразие от полезни храни, пълни с витамини.

Четете още: Внимавайте с храната след тежка парти нощ

Топлите месеци са времето, когато да забравите за мазните и пържени храни и да наблегнете на плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Така ще си набавяте безценните за организма фибри, калций и други важни хранителни съставки.

Предимството на приемането на богати на фибри продукти е, че след като се нахраните няма да последва така познатото краткотрайно насищане, бързо изместено от внезапен апетит.

Ако сте готови за лятна диета, можете да започнете с това:

Домати и чушки за витамин А , витамин С и Ликопен

Един домат притежава само 35 калории, но дава на организма цели 40% от витамин С и 20% от витамин А, необходими за цял ден.

Освен това доматите имат високо съдържание на ликопен (силен антиоксидант, който дава червения цвят на много плодове и зеленчуци). Той се използва като превенция от различни видове рак.

Четете още: Домати с крема сирене

Чушките също съдържат полезни антиоксиданти, като бета каротин, засилващ имунната система. Освен това чушките изобилстват и от витамин С дори повече от доматите.

Половин купа зелени, жълти или червени чушки ви осигуряват 230% от дневните нужди от витамин С, а съдържа само 20 калории.

Горски плодове за фибри

Горските плодове са богати на витамин С и фибри, които са изключително полезни при борбата с "лошия" холестерол. Освен това притежават хранителни съставки (особено боровинките), които подобряват паметта.

В една купа горски плодове се съдържат около 45 калории.

Четете още: Краткосрочните диети: Да или Не?

Млечни продукти за калций и протеини

Според диетолозите най-полезно от млечните продукти е киселото мляко. Купичка от него осигурява 30% от дневните нужди на организма от калций. Протеините и калцият поддържат имунната система, предпазват от инфекции и се грижат за стомашно-чревния тракт.

Четете още: Съвети от Джилиан Майкълс за добър метаболизъм


Бобови растения за протеини и фибри

Ползата от бобовите растения е изключително разнообразна. Те са много засищащи и освен това са източник на фибри, желязо и протеини.

Предимството им е, че съдържат малко калории, малко наситени мазнини и не съдържат холестерол.

В половин купа замразен грах има 65 калории и средно 115 калории за същото количество боб.

Манго за антиоксиданти и фибри

Мангото има едно голямо предимство пред останалите плодове – съдържа повече фибри.

Освен това е нискокалорично - 95 калории в средно голям плод. То има и ниско съдържание на мазнини, не съдържа холестерол и има голямо количество бета каротин в състава си. Дава 76% от необходимото за един ден количество витамин С.

Високото съдържание на калий е друго предимство на мангото. Тялото се нуждае от този минерал, за да регулира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Четете още: Цветна диета