Диетите не са особено подходящи, ако искате дълготрайно да запазите теглото си.

Да изградим някои практични хранителни навици и да се придържаме към тях може да бъде огромна стъпка към загубата на тегло и запазване на килограмите.

Вижте някои наши съвети, които могат да ви бъдат полезни за постигането на тази цел.

Макар и забързаната мода на шейсетте да се е превърнала в част от културата днес, истината е, че завръщането в основата е много често по-добро решение, особено като става дума за здравословно хранене. Въпреки че популярните диети могат да доведат до желания резултат, веднъж завърнем ли се към старите навици и начин на хранене, проблемът се появява отново и дори се влошава.

Тъй като внезапните и драстични промени са твърде ограничаващи, те не продължават за дълго, затова и постепенната промяна в повечето случаи е по-добър вариант. Има разнообразни малки трикове, които ние автоматично отхвърляме като ефективни за по-дълъг период от време, но истината е, че точно малките навици се събират и изграждат дълготрайната промяна.

Ето и няколко идеи, с които можете да започнете:

Контролирайте желанието

Лесно е да се поддадеш на изкушението, без да осъзнаваш в действителност какво означава то. Желанието за храна може често да е сигнал за хранителни проблеми. Да разберем посланието и да намерим здравословен заместител е добра идея, която ще ни лиши от силното чувство за вина, породено от задоволяване на желанието.



Ако все пак продължавате да се чувствате виновни, просто си обещайте да компенсирате с повече движение и спазете обещанието си.

Хранете се съвестно

Въпреки че изборът, който правите на масата има най-забележим ефект върху талията ви, грешките по време на вечеря могат да направят проблема още по-сериозен. Навици като този да дъвчем бавно, избор на по-малки чинии, да спрем, когато стомахът ни е на 80% пълен могат наистина да променят нещата през годината. Нито една от тези промени не е особено сложна, а те могат да ви помогнат да отслабнете без много усилия.

Спестявайте си по 100 калории на ден

Драстичното намаляване на калориите има безброй отрицателни последствия за здравето ни като забавяне на метаболизма, намаляване на енергията, както и лишаване на тялото от някои важни хранителни съставки.
От друга страна, намаляването с по 100 калории на ден или изгарянето на 100 допълнителни калории може да преобразува с 36500 по-малко калории, което води до значителна загуба на тегло за една година.

Отрязването на калориите може да бъде нещо толкаво просто като да изберем тънко парче шунка вместо парче бекон, да сложим половината сирене върху парчето пица, да изберем червен сос вместо бял или пък средна порция вместо голяма. Колкото до алкохола, изборът на висока чаша вместо ниска, може да ти помогне да спестиш калориите почти незабелязано.

Опитайте повече вегетарианска храна

Вегетарианската храна може да се окаже очарователно кулинарно приключение ако й дадете шанс. Много от вегетарианските и веганските ястия са с по-ниско съдържание на наситени мазнини в сравнение с традиционните и ако изберете здравословния вариант, ще получите по-голямо разнообразие от хранителни съставки, тъй като във вегетарианските ястия често има огромно разнообразие от зеленчуци и бобови храни.



Пазете се от емоционално хранене

Когато храната е получена като награда или начин за успокоение е много лесно да приемем огромно количество нежелана храна. Особено ако това поведение се превърне в навик, става изключително трудно да се отървем от него. Изключително важно е да разпознаем този модел навреме, за да направим всичко по силите си да му намерим здравословна алтернатива за справяне с емоциите. Освен налагането на самодисциплина е важно да си почиваме достатъчно, тъй като изтощението може да намали борбените ни сили до голяма степен, правейки ни чувствителни към стрес и податливи на грешни решения относно диетите.