Печени, варени, сложени като плънка в баницата – тиквите са вкусен и подходящ за всеки плод. Но оказва се, малко от нас знаят доколко и за какво точно тиквата е полезна. Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, а предстоящиите празници са добър повод да си припомним колко е вкусен и полезен той.

Предлагаме ви няколко причини, които може би не знаете:

Дори да изядете с удоволствие цяла купа тиква, няма защо да чувствате талията си застрашена – едва ли сте изконсумирали повече от 30 калории, и то почти без мазнини.

Тиквата е едновременно нискокалорична и засищата. Може спокойно да включите този плод във вашата диета за вталяване, тъй като тя не ни кара да изпитваме недостиг от витамини и минерали. Например 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 мг магнезий или точно два пъти повече от четвъртинка шоколад (пак 100 калории).

Четете още: Да премахнем целулита с разделно хранене

Затова тиквата може да е добър заместник на високо калоричните десерти - например когато се сервира топла и поръсена с канела.

Замисляли ли сте се някога какво придава на тиквата този ярък оранжев цвят. Причината е в бета-каротина, на който тя е много богата. Бета-каротинът е антиоксидант, който се преобразува във витамин А щом попадне в тялото. Той подобрява работата на имунната система и помага за възстановяването на увредените от свободните радикали клетки. Поради съдържанието на същия витамин подобен цвят имат и морковите.

Четете още: Колко време да отделяме за сутрешните упражнения

Тиквата е и богат източник на витамин С и калий, които предпазват от сърдечни заболявания и нормализират кръвното налягане.

Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица - знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре.

Не само месната част на тиквата е полезна. Тиквеното семе също има свои специфични ползи. Изследвания показват, че те подобряват работата на отделителната система и намаляват проблемите с простатата, защото екстрактът от тиквено семе блокира производството на тестостерон - мъжкият хормон, който причинява увеличаването на простатата.

* тиквена супа

Необходими продукти:

1 кг тиква,
1 малка глава лук,
2 стръка пресен чесън,
50 г масло,
2 кубчета зеленчуков бульон,
щипка индийско орехче,
щипка бял смлян пипер.

Начин на приготвяне:

Тиквата се нарязва на едри парчета, сварява се и се задушава със запържените в масло лук и чесън за около 10 мин. В супата се добавят разтворените зеленчукови бульони в малко топла вода, смления бял пипер и индийското орехче и се пасира. Сервира се с лъжичка квасена сметана.