С напредването на възрастта става все по-трудно да смъкнете излишните килограми. Американският фитнес инструктор Джилиан Майкълс разкрива тайната на връщането назад на биологичния часовник.

Вероятно си мислите, че тъй като е инструктор на най-нашумелите Холивудски звезди за Джилиан Макълс е детска игра да бъде слаба.

Това съвсем не е така. Или поне не било така до преди известно време.

Джилиан не слагала нищо в устата си освен ако не е нискокалорично, диетично или не съдържа мазнини. Преди четири години , обаче когато става на тридесет забелязва, че ако хапне повечко дори и само веднъж, това се отразява на теглото й.

Затова се обръща към специалист, който й обяснява, че хормоните, а не диети или упражнения имат ключова роля за слабата фигура.

Като се увеличи или намали количеството на определени хормони може да си върнете метаболизма, който сте имали като тинейджъри.

През следващите четири години Джилиан провежда изследвания, свързани с влиянието на хранителния режим върху количеството на хормоните и посвещава книга на метаболизма.

Стига до извода, че някои храни като изкуствените мазнини, подсладителите и соята са причина за задържането на мазнини, докато други храни като малките плодчета, естествените млечни продукти и месото стимулират метаболизма.

Храната не е единственият виновник. Наличието на твърде много стрес означава, че в организма изобилства хормона кортизол, който образува сланини в коремната област. Недостигът на сън също е важен фактор както и пропуснатите обеди , които карат нивото на хормона на глада – грелин да скочи. Пристрастието към газираните диетични напитки не позволява на хормоните на преситата като лептин да действат.

Основни продукти, стимулиращи метаболизма

Боб

Бобът е един от най-богатите източници на разтворими фибри, регулиращи кръвната захар. Те съдържат и устойчива скорбяла, която стимулира изгарянето на мазнини особено в областта на корема и бедрата. Яжте по една-две порции на ден.

Дребни плодчета

Дребните плодчета съдържат флавоноиди, които не позволяват на мастните клетки да нарастват и стимулират отделянето на адипонектин, хормонът, който регулира кръвната захар. Яжте по няколко на ден.

Месо и яйца

Месото и яйцата съдържат амино киселини, които намаляват апетита и топят мазнините. В тях се съдържат и белтъци, стимулиращи метаболизма. Яжте между три и пет порции седмично.



Зеленчуци, тъмнозелени на цвят

Зеленчуците с тъмнозелен цвят като спанакът и броколите стимулират функцията на щитовидната жлеза и метаболизма. Яжте по две порции на ден.

Праз

Празът комбинира магнезия, стабилизатор на кръвната захар, с фибри, които поддържат високи нивата на изгарящите мазнини хормони. Яжте поне по една порция на ден. / Чесънът и лукът са също подходящи/


Ядки и семена

Според изследвания хората, които ядат ядки два пъти седмично е по-малко вероятно да напълнеят. Яжте по една порция на ден.

Млечни продукти

Млечните продукти съдържат линолееви киселини, които стомагат извличането на мазнини от мастните тъкани, за да могат да се изгорят по-лесно. Високото съдържание на белтъци стимулира потискащия апетита хормон колекистокинин. Най-полезният млечен продукт е киселото мляко. Пийте по един два пъти на ден мляко или кисело мляко.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като овесени ядки и ечемикът стимулират освобождаването на лептин от мастните клетки. Яжте по три четири пъти дневно овесени ядки, пълнозърнеста паста и трици.

Очаквайте продължение!