В днешния ни материал разглеждаме принципите на храненето, описани от британския лекар диетолог Майкъл Мосли в книгата „Бърза диета 5:2“. Тя доста бързо стана бестселър и намери милиони почитатели по цял свят. Защо ли? Защото в нея беше описан ефективен начин да свалиш излишните килограми без сериозни ограничения.

Какво е „Диета 5:2“

Като цяло методиката на Майкъл Мосли не предвижда някакви забрани или строги правила. Пет дни седмично можете да се храните, както обикновено, и само два дни трябва да ограничите калоричността на дневното си меню до 500 ккал.

Подобно периодичното нерадикално ограничение в храненето спомага за отслабване с минимален стрес за организма, следователно резултатът ще се постига бавно, но стабилно. Авторът на методиката твърди, че средно на седмица можете да сваляте между 0.5 и 1 кг.

Дефицитът на калории през това време ще е около 3000 ккал (при средна дневна норма 2000 ккал. за жени). И ако поне 2-3 пъти седмично отделяте време за физически упражнения, за две седмици и половина можете да свалите над 1 кг. мазнини (което се равнява приблизително на 8000 ккал.), а това е доста забележим обем при средно телосложение.



Как да се храните през „нормалните“ дни

Важно е да се отбележи, че петте редовни дни не бива да се възприемат като cheat meal, тоест не трябва да се наяждате с лихвата и да компенсирате ограниченията. През тези дни се хранете, както обикновено – нито повече, нито по-малко. Ако добавите в менюто си повече зеленчуци и белтъчини, това със сигурност ще ускори процеса и ще спомогне за отслабването. Важно е да не забравяте, че през тези пет дни вие не сте на диета, а следователно формално можете да си позволите всичко, което си поискате. Чисто психологически е много по-лесно да спазваш определена система за хранене, ако знаеш, че няма забрани – това помага да се избегнат сривовете и последвалото чувство за вина.

Как да се храните през „специалните“ дни

Доктор Майкъл Мосли пише, че през останалите два дни калоричността на менюто не бива да надвишава 500 ккал. (600 ккал. за мъжете). Например можете да хапнете 200 ккал. на закуска и по 150 ккал. на обяд и на вечеря. В такъв ден спокойно можете да си позволите омлет от две яйца със зеленчуци, салата и извара – не е нужно да гладувате. Най-добре е да не си правите двата разтоварващи дни един след друг, за да не преяждате после.



Ползата от систематичните „олекотени“ дни

Кери Торънс, специалистка на ВВС по диетология, е сигурна, че редовните разтоварващи дни влияят благотворно на организма. Тя отбелязва, че те спомагат за подобряване на мозъчната дейност, понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и рак, намаляват нивото на холестерина и регулират кръвната захар. Дори ако не страдате от наднормено тегло, можете веднъж на 10 дни да си правите един разтоварващ ден или поне да се откажете от тежките храни в полза на плодовете и зеленчуците – това няма да се отрази на теглото ви, но ще бъде полезно за здравето ви.



Противопоказания

Диетата категорично не е подходяща за хора със стомашни проблеми, тъй като разтоварващите дни са противопоказани при язва, рефлукс и гастрит. Преди да започнете диетата, добре е да се консултирате с лекар. Дори ако се радвате на зрав стомах и чревен тракт, специалист може да ви помогне да съставите балансирано меню за диетата си.