Автор
Ева Григорова

Диета за шампиони: Екстремното дневно меню на Новак Джокович, можете ли да издържите да се храните като него?

Новак Джокович неведнъж е споделял, че зад успеха му стои неговият изключително здравословен начин на живот.

Шесткратният шампион на Уимбълдън е предприел сериозни ограничения, за да успее да достигне върховата си спортна форма. Той по всякакъв начин избягва млечните продукти, захарта и глутена.

View post on Instagram
 

Сърбинът е толкова отдаден на своята диета, че преди години дори издаде своя книга, в която публикува примерни менюта. Тя носи името Serve to Win: The 14-Day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence. В нея тенисистът споделя, че именно този начин на хранене му е помогнал да се превърне от човек, който е бил “на ръба на провала в световен шампион”.

Говорейки за предишния си подход към храната, Новак казва: „Физически не можех да се състезавам. Психически не чувствах, че принадлежа на същия корт като най-добрите играчи. „Но тогава направих някои промени и това промени всичко."

View post on Instagram
 


А ето и как обичайно изглежда дневното меню на Джокович:

Обикновено шампионът започва деня си с чаша топлва вода с лимон, която да помогне на тялото му да се детоксикира. Следва чаша сок от целина и зелено смути, в което често включва водорасли и спанак.

“Не обичам да ям храна, която изисква много енергия, за да бъде храносмелена, особено в първата част на деня - тогава се нуждая от най-много енергия, за да тренирам” - обяснява той.

Джокович предпочита да взима необходимата му енергия от плодове, зеленчуци и различни протеини, като не консумира млечни продукти и месо. В книгата му, публикувана през 2014-а година, фигурират рецепти съдържащи месни продукти, но от тогава насам той направи допълнителна стъпка към веганството и не ги консумира.

View post on Instagram
 


Типичният обяд за него днес е салата от зеленолистни, безглутенова паста “Примавера”, която се приготвя от оризови спагети, тиквички, аспержи, сушени домати и веган кашкавал.

Следва тренировъчна сесия, на която консумира протеинов шейк.

Преди да стане веган, вечерята на Новак обикновено включваше голямо количество лесно смилаеми продукти, пълни с антиоксиданти, понякога пилешко или риба.



От книгата му разбираме, че типична вечеря за него тогава е била зелена салата с авокадо и домашен дресинг, супа от моркови и джинджифил, печено пиле с лимон. Днес обаче той заменя пилето с растителни източници на протеин, като боб, леща, киноа, конопено семе и спирулина.

Тенисистът е толкова отдаден на физическата си подготовка, че избягва десертите. През 2016-а година дори сподели, че след победата си на US Open толкова много му се доял шоколад, че хапнал само едно блокче.