Идеята на диетата, за която ще ви разкажем повече днес, е не само да свалите някое излишно килце, но и да станете по-здрави, по-силни и по-енергични. Тя започна да набира все по-голяма популярност през последните месеци, а дамите, които я следват, са убедени в положителния ѝ дългосрочен ефект.

16:9 всъщност е разновидност на периодичното гладуване, в рамките на което човек консумира само напитки (вода, кафе, чай и неподсладени напитки) в прозорец от 16 часа и се храни в останалите 8 часа от денонощието.

Идеята е базирана на книгата “8 Hour Diet: 8-Hour Diet: Watch the Pounds Disappear Without Watching What You Eat!”, в която се твърди, че колкото по-дълго време продължава периодът на гладуване, толкова повече тялото успява да преработи храната, да усвои нутриентите от нея, да изгори калориите и по този начин се избягва опасността от усещането за подуване и отпадналост.



Авторите на книгата не поставят ограничения относно това какво може да ядете и какво не, като, разбира се, съветват да заложите на възможно най-балансирано меню. Другата добра новина е, че през половината от 16-часовия прозорец ще спите, така че работата ви е вече наполовина свършена.



Хората, практикуващи диетата 16:8, най-често избират да се хранят в прозореца от 12 на обяд до 8 вечерта. Това се дължи на факта, че много хора не изпитват силен глад сутрин, а ако изберат предложения прозорец, имат възможност да хапнат обяд, следобеден снак и вечеря.