В днешния забързан свят е добре да поседнем за няколко минути и да помислим накъде отива животът ни, как се чувстваме, доволни ли сме от себе си, доволни ли сме от начина, по който изглеждаме и изобщо какво можем да подобрим, за да бъдем здрави още дълго време. Защото много от нас не го правят, което в много случаи води до скъсяване на живота и дори до по-голямото замърсяване на планетата. Не отделяме достатъчно внимание на това какво ядем и как се отнасяме към околната среда. Та ние дори не я пазим, единствено я рушим. Според учени, ако човечеството не промени начина си на хранене и то скоро, ще настъпи световна катастрофа. Затова е разработена диета, която ако започнем да спазваме, не само ще сме в по-добро здраве и ще изглеждаме по-добре, но и ще допринесем за оцеляването на света. Представяме ви „планетарната диета“, която ще спаси живота на земята!



Всекидневното ви меню трябва да включва:

- 50 гр. ядки

- 75 гр. поп, грах, леща и други бобови растения

- 28 гр. риба

- 13 гр. яйца (едно и половина на седмица)

- 14 гр. червено месо 29 гр. пилешко месо

- 232 гр. пълнозърнест хляб и ориз

- 50 гр. зеленчуци, които съдържат нишесте (например картофи)

- 250 гр. млечни продукти (равнява се на 1 чаша прясно мляко)

- 200 гр. плодове

- 300 гр. зеленчуци

Според планетарната диета можете да консумирате най-много 31 гр. захар и 50 гр. зехтин за ден.

Разбира се, можете да съчетавате тези продукти, както желаете. Това са препоръчителни дневни порции за всеки ден, съобразени с факта, че светът се разраства и всички жители трябва да бъдат изхранени.

Учените са категорични, че е време да направим света едно по-добро място и да се погрижим за здравето си. Според тях новият начин на хранене може да ни спаси от най-страшните болести в света като диабет и дори рак, а също така и да намали случаите на инфаркт и инсулт. Те виждат най-голяма заплаха в огромните количества червено месо, които хората изяждат. Всъщност, лошите хранителни навици са най-големият убиец в днешно време.

Експертите оформят перфектния хранителен режим вече две години и вярват, че ако човечеството погледне сериозно на нея, годишно ще умират 11 милиона души по-малко.

Любопитен факт е, че отглеждането на плодове и зеленчуци предизвиква около една четвърт от световните емисии на парникови газове. Те използват повече електричество, отколкото всички влакове, самолети и коли на планетата. Най-неблагоприятно на околната среда влияят производството на млечни и месни продукти. В световен мащаб добитъкът е причина за близо 20% от вредните газови емисии. А селското стопанство изхабява около 70% от свежата вода на Земята, за да напоява продуктите си.



Според учените, ако спазваме диетата и зададените пропорции, ще помогнем не само на себе си, но и на нашата планета.

Четете още: Коя е Калина и защо остана завинаги на 25?