Диетата на 6-те венчелистчета: Как да свалим 5 кг за 6 дни

Диетата на 6-те венчелистчета е нашумял в момента режим на хранене, който ни позволява бързо да отслабнем, без да се лишаваме от любимата храна.

Същност на режима

Зад диетата на 6-те венчелистчета стои шведският диетолог Анна Йохансон. Разработвайки системата си на хранене, тя решава да ѝ придаде игрива форма и цветен образ. Анна ни съветва да нарисуваме любимото си цвете, но обезателно с 6 венчелистчета. Всеки ден, оцветявайки едно от тях, вие ще се окуражавате, че вече губите тегло и се приближавате с още една крачка към целта.

Принцип на действие
Всяко листенце представлява един ден от монодиетата, а тя, в същността си, е следване на правилата на разделното хранене. Във всяка фаза обезателно трябва да внимавате да не смесвате препоръчания продукт с други, от различни групи. Европейският изследователски център по намаляване на теглото твърди, че именно в рамките на не повече от 25 часа монодиетата действа агресивно върху мазнините, като ги топи. Това се обяснява с активирането на черния дроб, който отговаря за трупането на хранителни запаси и съответно за запасяването с мазнини.

Дневен порцион

Първото "листенце" - рибен ден.

През целия ден може да ядете риба, като количеството ѝ не трябва да надвишава 500 грама. Разпределете така количеството, че да няма часове, в които сте гладни.

Второ "листенце" - зеленчуци.

Препоръчва се да включите в порциона си зеленчуци с нисък гликемичен индекс: зелен на цвят зарзават, зеле, цветно зеле, тиквички, тиква и домати. Позволеното количество е до 1500 грама различни видове зарзават в рамките на деня.

Трето "листенце" - пиле.

В рамките на деня може да изядете 500 грама филе от пиле - варено, печено или задушено.

Четвърто "листенце" - зърнени храни.

Може да ядете зърнени храни през целия ден, но не повече от 200 грама. Най-полезните варианти са див ориз (специфична, ненапълно зърнена култура, като в действителност е от семето на вид водна трева, специфична за САЩ и Канада), просо или гречка.

Пето "листенце" - млечни продукти

Не е нужно да наблягате на мазен кашкавал или сладък йогурт, по-добре да изберете кисело мляко със средна масленост. Нужното количество е 500 грама. Допуска се и пиенето на прясно мляко.

Шесто "листенце" - плодов ден

1500 грама плод може да изядете в рамките на деня. Избирайте не особено сладки, които не съдържат нишесте. Може да ги ядете както сурови, така и запечени, овкусени с ванилия, лимонова трева, канела.

Минуси на диетата

Диетата не се препоръчва за бременни, диабетици, хора със стомашни проблеми, анемия и автоимунни заболявания. Затова е препоръчително да се прави не повече от два пъти в годината. Основният ѝ минус е небалансираният режим на хранене и бързата загуба на тегло, което пък възпрепятства задържането на резултата. Бъбреците се натоварват, тъй като в три от дните се приемат сако белтъчини. Дайте си сметка, че напълно се отказвате от захар, сол и трябва да пиете вода поне 6 пъти на ден. Само ако съблюдавате тези принципи, няма да навредите на здравето си. След преустановяването на диетата трябва да продължите с балансиран режим на хранене.