Автор
Люблена Папазова

Диетата на Атанас Узунов е рекордьор в свалянето на килограми, твърди създателят ѝ

41-годишният софиянец Атанас Узунов днес може да изглежда като манекен, но преди десет години въобще не било така. Започва ударно да качва килограми, а с тях идват и проблемите-високо кръвно, което дори налага да го регистрират като хипертоник в Трета градска болница, паник атаки, болки в кръста и коленете. Тежи точно 138 килограма, когато е на път да се роди единственото му дете-дъщеря. Тя е една от причините да реши да отслабне, пробвайки всякакви диети. Успява да свали по един-два килограма, които обаче бързо връща, че дори натрупва и още. Затова решава да се самообразова по темата, още повече, че е завършил химия в техникума по полимери в столицата. Как измисля своя режим без спорт и с естествени мазнини, който го направи популярен в цяла България, има ли известни хора сред последователите му и как дори 70-годишни жени се повлияват от диетата му, разказа Узунов пред woman.bg.

-Невъзможността да отслабнеш според всички известни тогава диети ли те провокира да търсиш своя път?

-Да, още повече, че не само аз търпях неуспех. Още много хора по света и у нас не успяваха да свалят килограмите с прочути хранителни режими. Видях, че затлъстяването, което върви с диабет тип 2, сърдечно-съдовите проблеми, паник атаките, депресиите, е истинска епидемия.

-А ти самият имаше ли паник атаки?
-Имах. Паник атаките не са някакво модно заболяване на разглезени хора, както мислят някои критици. Преди те не са били така изявени, защото просто животът е бил много по-спокоен. Дори само взимането на кредит може да отключи паник атака, а у нас всеки втори има да плаща кредит. Депресиите, които вървят ръка за ръка с паник атаките, също са много разпространени сред дебелите хора, особено при жените.

-Колко килограма свали с режима?
-70 килограма, другият администратор във Фейсбук групата на отслабващите по метода също 70, жена му пък 60 кила. Свалих ги за две години и станах 68 килограма, но не се харесвах толкова слаб. В момента съм 78 килограма и се чувствам добре. Нямам проблеми с кръвното и болките в кръста, заради които преди бях на инжекции. Задържам теглото си вече пет години. Искам да обърна внимание, че бумът на затлъстяването започва с бума на фитнесманията и бумът на ниско маслените храни, които са боклуци. Защото като се махне естествената мазнина от една храна, се слага въглехидрати и захар, за да има тя вкус.


-Значи със сигурност имаш и много известни последователи, защото те често се оплакват от паник атаки и стрес?
-Известни хора има-лекари, певци, политици, адвокати, но те самите никога не биха говорили за проблемите с имената си. За мен няма никакво значение дали някой е ВИП или пък с основно образование. Просто и единият, и другият не знаят как да се хранят. А аз не употребявам брашно и захар. От калория до калория има разлика- от едната умираш буквално, от другата живееш дълго и качествено. За мен най-опасни са тестените пълнозърнести храни, заради високия процент на глутен и захарта във всякаква форма. Имам предвид-бялата захар, фруктозата, която е в плодовете и млечната, която се намира в млечните продукти. Отрова са още бързите храни, олиата и пърженото. Най-опасен е глюкозно-фруктозният сироп, който в момента като заместител на захарта присъства в 90 процента от храните, с които хората навън се хранят-бисквити, кроасани, сокове.

-Колко пъти седмично можем да хапваме месо?
До три пъти и никога не трябва да ядем сухо бяло пилешко месо, което е чист протеин и отделно товари жлъчката и черния дроб. Ако искате пилешко, избирате само бутче с кожа, може спокойно да хапвате телешко и свинско с естествената им мазнина, подкрепени със зеленчук. Хубаво един ден в седмицата да се яде риба, но само ако човек обича. При моя режим насилване няма.

-А как стои въпросът с гладуването?
-Препоръчвам 24 часа гладуване, през което е позволено чай, кафе и вода, но без нищо друго. Моят режим препоръчва ядене два пъти на ден и ако второ е било в 20.00 часа, пробвайте да не ядете до 20 часа на другия ден. По принцип тялото ни няма нужда от закуска, но това е само ако не сте болен.

-В твоето меню има ли място алкохолът?
-При свалянето на килограми той няма как да има място. След като си закъсал с килограмите и букета от болести, не можеш да правиш компромис и затова чашката е забранена. След като стигнеш желаните от теб килограмите, тогава от време на време може да дрънчат чаши.

-Ти отричаш застоялия начин на живот като проблем при напълняването…
-Да, защото проблемът е в храната. Ако ядеш правилно, няма как да качваш килограми. За тези четири години, в които помагам на хората, пред очите ми са се стопили тонове мазнина. 80 процента от отслабналите прекарват деня си пред компютър, но успяха да свалят по 40-50 кила с промяна на хранителния режим.

-Трябва ли дамите да се хранят по-различно от мъжете?
-Не, организмът ни е един и същ. Отслабването не зависи от пола, нито от годините. При мен идват жени на по 60-70 години, които стават неузнаваеми. Възрастните предпочитат моя режим, защото при мен няма силови тренировки и спорт до изтощение. Спортът е само за тонус-разходки, каране на колело, плуване.

-Как изглежда едно примерно твое меню за деня?
-Пропускаме закуската, разбира се, ако не сме на хапчета. Хапваме кюфтета със салата, риба, зелен фасул, кисело зеле с месо, пилешка пържола с бут и кожа на обед и вечеря. Трябва да изхвърлим брашното, захарта и фрешовете. Една филия пълнозърнест черен хляб се равнява на четири-шест лъжици захар.

Четете още: Дете веган изостана в развитието си!