Автор
Woman.bg

Диетата на воина – нестандартен подход с бърз резултат

Книгата „Диeтата на воина“ на Ори Хофмеклер беше публикувана за пръв път през 2002 г. и веднага стана бестселър. Оттогава насам е преиздавана няколко пъти и е получила куп положителни отзиви, била e обсъждана оживено от диетолозите по цял свят. В тази статия ще опишем тази необичайна система за хранене, която е подходяща за хора, разчитащи на бърз резултат.

За автора

Авторът на книгата, дипломираният художник Ори Хофмеклер, навремето е служил в израелските специални части. Там се заинтересувал от феноменалната издръжливост на римските легионери, които тренирали ежедневно по няколко часа и участвали активно в битките. Вече като цивилен Хофмеклер посветил няколко години на изучаване на диетология, физиология, биохимия и военна история. Стигнал до извода, че контролираното гладуване влияе благотворно на човека – то пречиства организма, ефективно изгаря тлъстините и помага да се нормализира метаболизмът.

Основни принципи

Диетата на воина е предвидена за хора, водещи активен начин на живот – авторът не кара читателите да спортуват всеки ден, но изтъква необходимостта да увеличат физическите натоварвания. Например той ни съветва да се откажем от личния си транспорт и да ходим повече пеша, а вместо асансьора да ползваме стълбите.

В основата на методиката заляга още едно желязно правило – забравете закуската и обяда, но вечерта можете да си хапнете обилно.
Режимът на хранене е разделен на две фази – гладуване и преяждане. 20 часа в денонощието трябва да гладувате и 4 часа да ядете. Фазата на гладуването не забранява изцяло храната – през тези часове можете да пиете фрешове или да ядете пресни плодове, зеленчуци и ядки. Вечерта идва фазата на преяждането. В тези часове можете да ядете абсолютно всичко, но в определен ред – първо фибри (зеленчуци), после белтъчини и мазнини и накрая въглехидрати. Приятен бонус е, че няма ограничения за количеството изядена храна преди лягане.

По време на службата си в израелските специални части Ори забелязал, че гладуването през деня се отразява добре на самочувствието му. По-късно научил, че римските легионери, японските самураи, казаците и непалските маори не са ядели през деня, но преди лягане са си позволявали обилна вечеря.

Вечерята според диетата на воина не се отличава особено от храненето на истинския воин. На всички ни е ясно, че легионерите и самураите не са яли вечер пица и бисквити. За предпочитане са натуралните и прости продукти – месо, зеленчуци, плодове, каши, ядки.

Резултати

Авторът на книгата смята за основен плюс на диетата силната детоксикация и ефективното изгаряне на тлъстините. „Недояждането (или контролираното гладуване) активира процеса на оздравяване на организма по два начина – първо, разполагате с повече неизползвана енергия, защото не я хабите за усвояване на храна; и второ, по време на тази фаза протича детоксикация, която укрепва тялото и здравето“, смята Хофмеклер. Благодарение на повишената чувствителност към инсулин при тази диета мазнините изгарят много по-бързо, дори без намаляване на калоричността на ежедневното меню. Този факт е доказан и от учените от Университета на Луизиана – те са установили, че краткотрайните периоди на гладуване подобряват окисляването на мазнините. Проучването опровергава и разпространеното мнение, че яденето преди лягане спомага за напълняване.

За да спазите принципите на диетата на воина, ще трябва да имате желязна воля. Ако още не сте готови да пожертвате закуската и обяда, пробвайте да се храните по тази система само няколко дни – и скоро ще забележите резултат.