Диетата на… грешника. Или как да отслабнете за броени дни

Пристрастеността към калоричните, но вкусни храни, естествено ни отдалечава от идеалната фигура. Сега е моментът да се вземете в ръце и да свалите излишните килограми, ако искате да влезете в новата година с нова фигура.

Известна като диетата на грешниците, тя не забранява нищо. Единственото, което трябва да правите, е да броите калориите. Дневното ви меню не трябва да надвишава 1100–1400 ккал.


Като цяло този хранителен режим, разработен от британски специалисти, е доста строг, въпреки че няма официално забранени продукти. Резултатът обаче е повече от задоволителен – казват, че с негова помощ може да се отслабне с 3-4 кг за 7 до 10 дни. А веднъж дневно можете да хапвате нещо калорично.

Какви са плюсовете? Най-големият е, че диетата наистина работи и след седмица ще можете отново да си влезете в старите дънки. Формално няма забранени храни, можете да хапвате калорични неща – дори шашлик.

Изборът на един високо калоричен продукт е изцяло ваш – от печено месо до хапка сладкиш. Но трябва да го променяте всеки ден. Но липсата на ограничения малко или много е илюзия, защото ако по обяд хапнете нещо калорично, то ще ви „изяде” калориите за целия ден и през останалото време трябва да сте само на сокчета и мляко. След седмица можете да превърнете диетата си в начин на хранене, увеличавайки дневната норма на 2000–2200 ккал.

Какви са минусите? В един момент със сигурност ще усетите глад. Важно е да пиете повече течности. Всеки път, когато ни се прииска да хапнете нещо, отпийте глътка вода. Наблегнете на бобовите и листните зеленчуци, които създават усещане за ситост. Следете приемът на храни да бъде балансиран. Не пропускайте млякото. За да не се чувствате уморени, хапвайте веднъж дневно малка порция ориз, макарони или картофи.


Диетата изисква три хранения на ден – закуска, обяд и вечеря, като в вечерята трябва да е най-късно в 18.00 часа. Към обяда можете да добавите и един плод – круша, портокал, ябълка или грейпфрут. Можете да си позволите и малко масло – около 14 г, както и мляко – не повече от 180 мл. Смята се, че до 12 часа на обяд може да се яде абсолютно всичко, а след това продуктите трябва да се заменят с по-малко калорични.

За закуска може да ядете каквото пожелаете, включително захар, шоколад или торта, но за да достигнете по-бързо до желания резултат, заменете обикновената захар с нерафинирана тръстикова, млечният шоколад с черен, а калоричните торти с целувки или чийзкейк.
Водата, кафето, чаят и соковете са позволени в количеството, което ви се иска. Кафето с мляко не е табу.