Последната диетична лудост за намаляване на излишните килограми, която завладя Холивуд, е диетата с бебешка храна.

След като в телевизионно интервю Дженифър Анистън сподели, че напълно одобрява този хранителен режим, истерията около него се разрази с пълна сила. Гуинет Полтроу също спомена преди време, че това е страхотен начин за детокс на цялото тяло.

Учени обаче твърдят, че тази диета не е никак здравословна и няма доказателства, че тя действа добре на организма.

Хранителната програма е доста гъвкава – може да се следва в различни варианти. Обикновено в началото ежедневното меню включва 3 стандартни основни хранения и 4 междинни от по едно бурканче бебешко пюре.

Най-разпространеният вариант е от 14 бурканчета за целия ден и пълноценна здравословна вечеря.

Лекари и диетолози обаче предупреждават, че тази диетична приумица може да се превърне в опасна мода. Те поясняват, че подобен режим оставя тялото на практика гладно, а това не е добър и сигурен метод за отслабване. Възрастните се нуждаят от много повече енергия, при това от пълноценни източници.

Освен това храната за малчуганите е предназначена за съвсем друг тип храносмилателна система и едва ли може да задоволи нуждите на пораснал човек.

Системното недохранване от своя страна може да доведе до куп здравословни проблеми, нарушения в обмяната на веществата и други.