Автор
Woman.bg

Диетолог: Киселото мляко е една от най-добрите закуски

Известната диетоложка Сузи Бърел от Сидни, Австралия, разкрива кои са най-здравословните закуски и кои трябва да избягваме, ако искаме да сме във форма.

View post on Instagram
 

Най-добрите закуски са



Кисело мляко и горски плодове

Според Сузи киселото мляко с плодове съдържа както протеини, така и калций и е идеалната закуска. В млякото има минимално количество захари, освен това е с нисък гликемичен индекс, което е добре за нивата на кръвната ви захар. Плодовете са с ниско съдържание на калории, но пък са богати на фибри. Приятно и здравословно!

Печената бакла и нахут
И баклата, и нахутът са добра закуска. Те са с ниско съдържание на калории, но са източник на фибри. Богати са също на желязо и протеини, които са важни за здравето на костите и кожата.

Барчетата с ядки
Вкусните барчета с ядки също са прекрасна и полезна закуска. Съдържат въглехидрати, които са „необходими, за да задоволят апетита ви и да възстановят нивата на кръвната захар“. Но съдържат малко захар, което е идеалният вариант да контролирате какво консумирате.



Сирене и крекери

Въпреки че сиренето се смята за лакомство, то е добро за закуска. Хранително е, пълно е с протеини, калций и магнезий. Ако изберете крекери от пълнозърнесто брашно или царевица, те ще ви предложат балансиран прием протеини и въглехидрати. А това е пълноценна закуска.

Закуските, които трябва да избягвате…

Оризови крекери
Въпреки че ги смятаме за здравословни, те ни предлагат малко протеини и фибри. „Те са концентриран преработен въглехидрат и се равняват на 2 филийки бял хляб“, казва Сузи.

Бананов хляб

съдържа твърде много захар и масло. Една средно голяма филийка може да съдържа повече от „60 г въглехидрати, 20-30 г мазнини и поне 4 чаени лъжички захар“.



Бисквити

Може да са вкусни, но съдържат захар и бяло брашно. „Когато става въпрос за интелигентни закуски, опитайте се да избягвате“, казва Сузи.



Плодов сок

Съдържа много прости захари, които са концентриран източник на калории. „За разлика от самия плод, плодовият сок не предлага фибри и въобще не е полезен – нито за талията, нито за зъбите.

* През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница оттук!