Автор
Ива Петрова

Добра новина за любителите на хляба: Сваля килограми и подмладява

Искате да се отървете от някое и друго излишно килце, а толкова много обичате хляб - продуктът, недолюбван от всяка диета.

Всъщност мисията съвсем не е невъзможна, а дори напротив. Хлябът не само ще ви помогне в борбата с килограмите, но и ще ви предпази от преждевременното стареене. Стига, разбира се, той да е от пълнозърнесто брашно. На всичкото отгора с това далеч не се изчерпват ползите му. Консумацията на такъв хляб ще ви спаси от развитието на диабет и атеросклероза. За всичко това уверява диетологът Михаил Гинзбург.



„Ако човек предпочита ръжен или пълнозърнест хляб, тогава въглехидратите се усвояват бавно и човек е сит за дълго време. Такъв хляб помага за намаляване на общия калориен прием, предпазва от наддаване на тегло и заболявания, свързани с възрастта.

Той е превенция на диабета, атеросклерозата и преждевременното стареене. Много добро нещо е хлябът с добавка на семена и овесени ядки. Насища тялото с протеини, витамини от група В, както и минерали като калий, магнезий и селен", отбелязва Гинзбург.

Експертът обаче предупреждава, че хлябът може да предизвика и обратен ефект. „Хлябът е много интересен продукт. но трябва да знаем, че той може да бъде както полезен, както вреден.

Ето защо, за да се възползваме максимално от ползите му, преди всичко трябва да сме наясно от какво е направен. Колкото по-висок клас е брашното, толкова по-добре.

Многократно пресято брашно не е за препоръчване, тъй като от което са премахнати почти всички фибри, той ще се абсорбира твърде бързо. Твърде бързото усвояване на въглехидратите води до рязко повишаване на кръвната захар и метаболитни нарушения.

Такъв хляб е храна с висок гликемичен индекс и ако се храним често с него, имаме риск от наддаване на тегло и развитие на диабет, атеросклероза“, уточнява още специалистът.

Четете още: Какво ще се случи с тялото ви, ако откажете хляба