Няма смисъл да се лъжем – трябва да сте полувъображаеми невинни ангели, за да се отнасяте към здравето и перфектната си форма с пълното внимание, което те заслужават.

А „въображаеми” в горното изречение автоматично ни навежда на мисълта, че това е нереално.

Сещате се за какво говорим, нали? 2 коктейла повече в петък вечер и цял уикенд без движение след това или среща със стари приятели и огромен десерт в края й са съвсем обичайни „прегрешения”, които не винаги си прощаваме бързо.

За да избегнете усещането за вина, имаме няколко съвета как да избягвате най-лошите навици, които рушат диетата ви и ви създават неудобства. Ето първият:

Компенсирайте злоупотребите с бърза храна

Ако смятате за вечеря да си вземете нещо готово от някоя верига за бързо хранене, е добре да си направите сметка приблизително колко калории бонус получавате.

Средното меню за вкъщи обикновено има около 1500 калории (и това не включва десерта), а една жена, която води умерено активен живот, се нуждае от около 1800-2000 калории дневно.

В този случаи преди вечеря можете да оползотворите едва между 300 и 500 калории, което никак не е много.

Как да компенсирате? Закуската трябва да съдържа минимално количество мазнини, а след това похапвайте предимно сурови алкални зеленчуци като зелена салата, зеле, карфиол, грах, тиквички, зелен фасул, спанак, броколи, моркови и други.

Не пропускайте и малка порция месо, но без мазнини.

Според специалистите алкално-киселинния баланс в тялото има огромно значение не само за правилното му функциониране, но и за натрупването на излишни килограми. Повишената киселинност намалява живота на клетките и заедно с това забавя метаболизма.

Брашното, захарта, месото, яйцата, алкохола и съответно производните им готови и преработени храни, както и различни видове напитки, са с висока киселинност. За да се възстанови балансът в тялото, е добре да се приемат преди и след това повече алкални продукти.

Идеалният завършек на една джънк вечеря е голяма чаша билков чай, която също ще допринесе за балансирането на храносмилателната ви система.