Кулинарният шедьовър на Швейцария - фондюто, въплъщава в себе си освен превъзходен вкус, също и усещане за споделяне, семеен уют, топлина и приятелство.

Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Това е практически единственото национално ястие на швейцарците, което е придобило и световна популярност.

Фондюто се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Води началото си от стопеното сирене - ястие, което пастирите си приготвяли в Алпите през дългите зимни вечери. В него топели късчета хляб, забодени на дълги дървени пръчки. Оригиналната и първа известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.



Фондю се приготвя в тържествени дни или в свободното време, когато никой не бърза. Около масата се събира цялото семейство. Най-важният момент в приготвянето на фондюто е настроението и чувството за сплотеност на трапезата.

Днес това е любима рецепта не само за утоляване на глада, но и за забавление в цял свят. Въпреки че основните му и най-традиционни съставки са хляб и сирене, има и богато разнообразие от други видове - с месо, с шоколад, зеленчуци, морски дарове.

Как се приготвя фондю?

Само по себе си приготвянето не е трудно. В съд с формата на супник се наливат 1,5 чаши бяло вино, което се затопля на спиртна горелка, в него се добавят 600 грама настъргани сирена, обикновено от два различни вида (най-често Грюйер и Ементал), които се разбъркват така, че да се разтворят във виното.

Добавят се 3-4 ч. л. картофено брашно, разтворено във вино, което способства за сгъстяването на фондюто. Може да се прибавят и крехки парченца месо.

Използват се различни подправки - индийско орехче, копър, кимион, пипер, в зависимост от вида на сирената. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. След това всеки поставя парченце хляб на вилица с дълга дръжка, което потапя в топлото ястие.

Фондю-етикетът

В Швейцария фондю се консумира най-често като основно ястие. Поднасянето му е “върхът” на кулинарния етикет. То присъства в менютата и на най-изисканите ресторанти.

Ссервира се, докато още ври и се поддържа топло от така нареченото Решо (Rechaud) или газова горелка. Хапка хляб се набожда върху специална вилица, тя се потапя в сместа и се разбърква. При изваждането й се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.



Обикновено с фондю се пие бяло вино или черен чай. Много швейцарци напояват хапката с Кирш (вид ракия), преди да я потопят в разтопената смес. Вместо хляб, във нея могат да се топят и зеленчуци, нарязани на малки парченца.

Фондюто не е особено диетично, но от друга страна от него не може да се изяждат големи количества, защото засища бързо. Ако искате да избегнете комбинацията мазнини- въглехидрати, просто потапяйте в сирената зеленчукови парчета.

Източник: bb-team.org