Сигурно всички сте гледали комедийната мелодрама “Дневникът на Бриджит Джоунс”.

История за сладка дебелана, която се опитва да намери мястото си в света и да открие любовта си. Сигурно сте чували и че за тази роля актрисата Рене Зелеуегър е трябвало да качи 13 килограма. Как е станало това? И как е успяла тя после да си върне стройната фигура?

На Рене Зелеуегър й се наложи да изиграе ролята на решителната Бриджит. Самата актриса обаче е не по-малко смела от героинята си. Малко холивудски звезди биха рискували да съсипят стройната си фигура, която са постигнали след години положени усилия. Нищо чудно, че това превъплъщение на Рене шокира не само феновете й, но и цял Холивуд, който внимателно следеше преобразяването на стройната хубавица в чаровна дебелана. Още по-голям обаче беше шокът на премиерата на филма при появяването на актрисата – слаба като клечка.

Несъмнено примерът й е вдъхновяващ. Рене доказа, че всеки може да свали излишните килограми. Можем да проследим и процеса на “преобразяването” й натам и обратно. А ние? Как сме успели да натрупаме “изведнъж” толкова излишни килограми? И как да ги свалим след това?

13 кг ПЛЮС



За да натрупа излишни килограми през 2001 г. Рене започва да се движи по-малко. Прекъсва редовните си посещения във фитнеса, отказва и дългите разходки. Тичането за здраве и различните спортни упражнения за известно време биват изключени от живота й.

Казват, че апетитът идва с яденето. Затова и актрисата започнала да яде не само когато е гладна, но и просто така. Спряла да обръща внимание на това колко точно е изяла и дори напротив – опитвала се да яде колкото може повече.

“Няма да повярвате – ядях по шест пици дневно и си хапвах по три кутии бонбони при това. Добавях и най-малко една порция спагети и неограничено количество сандвичи с фъстъчено масло. Всеки ден!”, така описва Рене “диетата” си. “По онова време аз бях единствената актриса в Холивуд, която можеше да си го позволи. Честно казано често се насилвах да ям, дори когато не ми се искаше”.

13 кг МИНУС

Снимкa: Getty Images/ Guliver

След приключване на снимачния процес на Рене й се поставя сложна задача – да свали излишните натрупани килограми. Все пак наддалата фигура можеше да сложи кръст на кариерата на актрисата – в Холивуд си падат само по стройни дами!

За начало Рене спряла мазните и висококалорични храни, които старателно поглъщала за ролята си. Започнала нискокалорична диета с малко съдържание на мазнини – зеленчуци, риба, сурови салати без сос. За звездата било удоволствие да се върне към предишните си навици. “Честно казано не понасям мазни храни. Освен това не обичам сладко. Бонбоните и бисквитите не ме привличат. Сладко ям около веднъж месечно”, признава актрисата.

Рене започнала отново да тича и да тренира във фитнеса. Журналистите са успели да разберат, че актрисата е посвещавала 2 часа от времето си на ден на спортуване. Освен това е ходила и на СПА-процедури и си е правила продължителни разходки пеша.

“Не беше лесно, разбира се. Трудно е да се спазва какъвто и да било строг режим, освен това е скучно”, казва Рене. “А и самият преход беше доста труден – изведнъж се наложи да се откажа от пицата и пържените картофи, на които се радвах продължителен период от време”.

Впрочем след приключване на снимките в продължението на филма през 2004 г. Международната корпорация за наблюдение над теглото (Weight Watches) предложила на актрисата 100 хил. долара за всеки паунд живо тегло, което свали по тяхната програма. Гордата Рене обаче отказала, заявявайки, че ще се справи сама с проблема.

И продължава да се справя и до днес! 41-годишната Рене изглежда все така чудесно и е почитателка на т.нар. “зонова” диета. Принципът на диетата е, че храната се разделя на три групи – мазнини, белтъчини и въглехидрати. Всяко едно хранене включва 30 % белтъчини, 30 % мазнини или 40 % въглехидрати. За по-голямо удобство порциите са описани по вид продукт. За белтъчинно хранене например продуктите са 30 гр. не-“сухо” месо или 50 гр. обезмаслена извара. Диетата предвижда 5-6 хранения на ден. Ден след ден…

В какво се крие тайната на стройната фигура на Рене? В това, че диетата и спортуването са станали за нея начин на живот. Тя продължава да си брои калориите и винаги ще предпочете парченце немазно месо със зелена салата пред хамбургер или хот-дог. По думите на Рене за стройната й фигура е помогнал и стресът – по-точно активният и динамичен живот на холивудска актриса, с редица участия във филми, фотосесии, интервюта и партита…

Това е тайната на Рене Зелеуегър, станала известна с ролята на тромавата журналистка Бриджит. И въпреки че от премиерата на филма вече са изминали години, “Дневникът на Бриджит Джоунс” все още се пази грижливо във филмотеката на всяка една жена като изключително романтичен и добър филм. А успешното смъкване на 13 килограма стана за актрисата не по-малко постижение от получения “Оскар” – за това все още се говори и най-вероятно ще се говори още дълго.