Всички искаме да се отървем от така досадните излишни мазнини в областта на талията и корема. Присъствието им не само понижава женското ни самочувствие, но и увеличава чувствително риска от развитието на сърдечно-съдови и други заболявания. Ние обаче разполагаме с няколко ефикасни и изпробвани хитринки, които гарантират бързото им стопяване:

По-малко алкохол

Причината алкохолът да не ви позволява да свалите мазнините на корема е, че калориите от спиртните течности не се натрупват в тялото, а се използват веднага. Тази бърза енергия не позволява на организма да разгради коремните тлъстини, които играят ролята на енергийни дела. Вероятно ще попитате, а защо тези, които злоупотребяват с алкохола, са много слаби. Това е така, защото в повечето случаи алкохолиците не приемат почти никаква храна, а само алкохолни напитки, които не дават на тялото нужните му протеини, витамини и полезни мазнини.

Намалете кафето

Знаете ли, че колкото повече пиете кафе, толкова по-малко вода и сол остават в тялото ви. Причина за това е диуретичният ефект, който кофеинът има върху организма. Ето защо злоупотребата с напитки, богати на кофеин, може да доведе до дехидратация, а оттам и до влошаване на храносмилателната система. Резултатът е ясен – ленива обмяна на веществата и... поява на корем.

"Не" на соята

В соевите зърна се съдържат съединения, които са химически подобни на хормона естроген и следователно имат същите ефекти – повишаване на теглото и подуване на корема. Поради това е важно да се намали консумацията на преработена, неферментирала соя - например соево мляко или соева вода.

Спете достатъчно

Много хора не знаят, че процесите на изгаряне на мазнините се осъществяват и по време на сън. Когато спим, се активират мастните клетки с лептин, което помага да се изгарят излишните калории. Ако получаваме малко сън, този процес се забавя, което впоследствие се отразява и на фигурата ни. Поради липса на сън, нивото на хормона лептин, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма, намалява, а нивото на хормона на глада се увеличава. В резултат на това ни е трудно да контролираме апетита си.

Хранете се правилно

Променете хранителния си режим, ако той е нездравословен. Закусвайте редовно и не се хранете поне два часа преди нощния сън. Увеличете храните, богати на фибри, но не прекалявайте с тях, тъй като високата им концентрация може да блокира нормалната работа на червата. Пийте повече вода и се движете по-често. Тези простички правила ще ви помогнат да възстановите нормалния метаболизъм и тялото ви по-лесно ще гори вече съхраняваните мазнини. На практика всички диети показват колко важни са всички храни, богати на фибри.

Спрете цигарите

Докато пушите, поемате много въздух, което от своя страна подува корема. Наред с това токсичните вещества в тютюневия дим убиват полезни бактерии, които са отговорни за нормалното функциониране на червата и добрия метаболизъм.

Четете още: Диетолог разкрива защо мазнините около корема са полезни