Автор
Woman.bg

Ето как да се разделите с глада веднъж завинаги

Всички ние или поне повечето от нас живеят под всекидневен стрес, който много често ни подтиква да се храним повече от необходимото. А в редки случаи дори спираме да ядем, просто защото нямаме време или апетитът ни е намалял. И двата варианта не са никак добри за здравето ни и могат да доведат до натрупването на излишни килограми, а вярваме, че никой от вас не ги желае. Затова днес ще ви споделим 8 стъпки, които нутриционистът Джесика Сепел разкрива за постигането на здравословна връзка с храната. Как да не преяждаме? Как да се отървем от необходимостта от консумация на калорични храни? Разберете още сега и сложете край веднъж завинаги на мъчителните диети.

View post on Instagram
 

1.Обръщайте повече внимание на чувствата си

Никога не яжте просто по инерция, а отделете няколко минути преди всяко хранене, за да разберете как точно се чувствате. Притеснени ли сте от нещо или сте спокойни и отпуснати. Как чувствате стомаха си? Свит ли е? Дишайте дълбоко, успокойте пулса си. Много е важно да не се притеснявате, докато се храните.

2.Дишайте!

Винаги, преди да посегнете към храна, вдишайте дълбоко и издишайте. По този начин ще успокоите амигдалата – тази част от мозъка, която отговаря за негативните емоции, нарича се още „център на страха“. Дори затворете очи, когато дишате преди ядене. Вдишайте и издишайте поне три пъти, преди да хапнете. Това ще ви помогне да се насладите пълноценно на момента.



3.Престанете да се съмнявате в избора си на храна

В днешно време има толкова много достъпна информация, особено когато става дума за храната. Съществуват всякакви теории за това какво да ядем и какво да избягваме, така че каквото и да изберете да консумирате, то винаги ще е грешно според някого. Спрете да се осъждате за това, което ядете. Чувството за вина изобщо няма да ви помогне, а единствено ще ви докара още повече стрес и съответно ще продължавате да бъдете нещастни и в същото време гладни, защото няма да сте се насладили на храната. Затова независимо дали сте заложили на салата или шоколад, просто дишайте дълбоко и се насладете бавно на всяка хапка. Гледайте през 80% от времето, когато ядете, да залагате на нискокалорични храни, а през останалите 20% да се поглезите с нещо по-калорично.

4.Слушайте тялото си

Само тялото ви може да ви подскаже от какво имате нужда в момента. Например, ако навън е студено и организмът ви има нужда от нещо топло и хранително, дайте му го. Не го мъчете със салати в такъв момент. Просто внимавайте с количеството и не преяждайте.



5.Хранете се отговорно

Ако се храните на крак и бързате, няма никакъв шанс да се насладите на храната и дори да погълнете повече от нея, отново ще се чувствате гладни. Нарязвайте яденето на малки хапки и дайте шанса на езика си да усети пълноценно вкуса на това, което сте избрали да консумирате. Само по този начин ще разберете кога сте достатъчно сити и ще се предпазите от преяждане.

6.Отделете си специално време за хранене

Не е препоръчително да се храните пред телевизора, компютъра или да си разглеждате телефона. Ако го правите, тогава се разсейвате от храната и мозъкът ви не регистрира какво ядете, а просто се тъпчете, без да се засищате. Добре е да се храните сами и да не обръщате внимание на обкръжаващата ви среда, за да се съсредоточите изцяло върху засищането.

7.Помислете за себе си и след ядене

Както сте помислили за чувствата и състоянието си, преди да седнете да ядете, така трябва да го направите и след хранене. Отделете няколко минути, за да разберете дали това, което ядохте ви хареса, дали ви засити и дали ви даде енергия. Тялото и реакциите му са най-добрият ви съветник, само те могат да ви подскажат дали една храна е добра за вас. Затова отделете време и помислете дали това, което сте яли е подходящ избор за вас.

8.Имайте внимателен подход

Самокритичността е също толкова вредна, колкото и нехайството. Да, внимавайте какво ядете, но в никакъв случай не бъдете твърде строги към себе си. Яжте това, което ви кара да се чувствате добре и бъдете снизходителни към себе си.

Четете още: 20-минутната тренировка, която ще стопи всичките ви калории