Автор
Ева Григорова

Eто какво да ядете за закуска, за да отслабнете

Закуската е най-важното хранене за денонощието и влияе върху това колко гладни ще се чувствате през целия ден. Например, ако обичайно хапвате сладко сутрин, бързо ще огладнявате. Но ако приемате балансирана, дори обилна закуска,то тя ще ви помогне да отслабнете.

Имайте предвид обаче, че диетолозите препоръчват да се доверите на естественото чувство на глад. И ако не можете да ядете много след събуждане, тогава не е нужно да се насилвате, просто отложете първото хранене за времето, което тялото ви подсказва.



Как закуската ви помага да отслабнете?

В проучване на университета в Любек (Германия) учени установиха, че богатата, но балансирана закуска, води до изгаряне на повече калории през деня и осигурява повече енергия.

Това се дължи на метаболитната крива, която, както знаете, е в своя пик сутрин. До 12 ч. тялото ни усвоява значително повече калории, отколкото следобед, така че сутрешните тренировки са най-бързият начин да отслабнете, ако това е вашата цел. Просто трябва да тренирате сутрин на празен стомах. След тренировка дори най-обилната закуска все още ще ви помогне да намалите теглото си.

Още по-любопитното е, че дори и без да спортуваме, тялото ви може да усвои максимум калории сутрин, без да се притеснявате, че ще качите килограми. Основното правило е да осигурите на тялото здравословна и питателна храна. И за да не огладнявате през деня, е добре да ядете по-малко сладкиши и да не правите чести похапвания. Колкото повече време минава между храненията, толкова по-добре.



Какво да ядем, за да отслабнем?

Здравословната храна е крайъгълният камък за диетите - не само за ефективното отслабване, но и за осигуряване на тялото с енергия. Предлагаме ви диета, в която по-голямата част от храната се хапва сутрин, средна порция следобед и най-малката вечер. Този график ще даде на тялото ви достатъчно време за смилане и създаване на естествен калориен дефицит.

Това е важно, ако искате да отслабнете!

Ето и някои важни правила:

- В допълнение към фибрите, вашата закуска трябва да включва пресни плодове или зеленчуци.

- Включете пълнозърнест хляб или овесени ядки. Здравословните въглехидрати осигуряват на тялото достатъчно енергия за живот и упражнения.

- Протеинът ще ви помогне да останете сити за дълго време и ще поддържа тялото по време на редовни тренировки. Ако спортувате, не е препоръчително да сте на диета, която е бедна на протеини.



Въз основа на тези правила идеалните рецепти за закуска изглеждат така: кисело мляко с плодове и овесени ядки, смути купа, пълнозърнест тост с авокадо и яйце или омлет със зеленчуци и препечен хляб.