За четвърта поредна година средиземноморската диета стана диета на годината на U.S. News & World Report.

“Коронавирусът беше основното ни здравословно притеснение през изминалата година и истината е, че хранителният режим, който спазаме е по-важен от всякога. Диетата ни има влияние не само върху цялостното ни здравословно състояние и начина ни на живот, но и върху функционирането на имунната ни система” - разкриват от изданието. “Освен това най-значимият фактор при това дали ще развиете сериозно хронично заболяване е диетата, която спазвате” - допълват те.



Нека си припомним: какво всъщност представлява средиземноморската диета?

Средиземноморската диета произлиза от изследване, проведено през 50-те и 60-те години. Учените разгледали детайлно цялостното здравословно състояние на жителите на 7 държави и открили, че гражданите на Италия и Гърция имат най-нисък риск от развиването на сърдечно заболяване. Специалистите стигнали до извода, че това най-вероятно се дължи на начина, по който жителите на тези две държави се хранят.

Средиземноморската диета всъщност се различава от множество съвременни режими, при които се броят калориите или се изключват определени хранителни групи. При нея е важно да се спазват насоките на популярната хранителна пирамида, която е създадена през 1993 г.

Диетата включва непреработени храни като плодове зеленчуци, пълнозърнести култури, бобови и зърнени култури, ядки, семена, зехтин и различни подправки. Рибните деликатеси и пилешкото са основните източници на месо, като се набляга предимно на морската храна. Допуска се хапването на оптимални количества млечни продукти и яйца, както и пийването на малко червено вино.



Два много лесни принципа биха могли да ви насочат, ако решите да се отдадете на средиземноморската диета:

Хапвайте непреработени храни: стремете се храните, които приемате да са възможно най-близо до естествения си вид.

Предпочитайте плодове и зеленчуци: в днешно време прекалено голяма част от нас приемат твърде голямо количество животински храни, затова започнете това важно правило: когато ви е възможно хапнете растение вместо животно.

Специалистите допълват, че средиземноморската диета е и начин на живот, затова се стремете: да се движите, да се свързвате с приятелите и семейството си и да практикувате осъзнато хранене - тоест да премахнете всякакви разсейващи ви фактори докато ядете.