Автор
Ива Петрова

Ето защо недоспиването води до трупане на килограми

За никого не е тайна, че недоспиването се отразява зле на здравето. Не всички обаче знаят, че то води и до напълняване. В тази статия ще ви кажем защо недоспиването може да стане причина за преяждане и как можем да овладеем неконтролируемия апетит през бессъните нощи.

Какво казват учените

Последното проучване по този въпрос беше публикувано в Европейския дневник по клинично хранене. Експерти на авторитетното издание са установили, че хората, които не се наспиват, изяждат на следващия ден следно с 385 ккал. повече (енергийният еквивалент на тази стойност е един среден бургер или една поничка с глазура). Ако пък човек редовно не спи достатъчно, излишните калории неизбежно водят до напълняване. Освен това учените са установили, че „сънените“ участници в експеримента избират продукти с по-високо съдържание на мазнини, пренебрегвайки белтъчините и сложните въглехидрати.



Защо недоспиването води до преяждане

Авторите на проучването свързват повишения апетит след безсънна нощ с хормоните, в частност с лептина и грелина, които отговарят за чувството за ситост и чувството за глад. Ако организмът не е успял да си почине и да възстанови силите си през нощта, на следващия ден висококалоричните и вредни храни му изглеждат много по-привлекателни и неустоими.



Как да се храниш, ако не спиш достатъчно

Изданието „Journal of Obesity“ е публикувало меню за онези, които не могат да си позволят 7-9 часа сън, но при това искат да останат във форма. Ето какво трябва да ядете през дните, в които не сте се наспали:

- пълнозърнести продукти с нисък гликемичен индекс (кафяв ориз, киноа, овесени ядки);

- полезни мазнини (ядки, семки, авокадо, мазна риба, растителни масла);

- балансирани ястия (пълнозърнести филийки с фъстъчено масло, тостер-сандвич с пуешко и авокадо, сьомга със зеленчуци и т.н.).



Експертите също така ни съветват да не се лишаваме от малките си радости – при силно желание можем да изядем парченце шоколад или бисквитка и това ще ни помогне да понижим нивото на стреса и да се предпазим от преяждане.