Автор
Woman.bg

Европейският вариант на жестоката диета на гейшите

Когато кажеш гейша, си представяш крехка и фина японка. Затова и един от най-новите модни хитове е именно програмата за хранене на тези изискани дами, от които в днешни дни са останали не повече от 1000. Освен да владеят до съвършенство чайната церемония, увлекателните разговори и умението да танцуват и свирят на музикален инструмент, те трябва да са и с идеални пропорции на тялото. Дължат го на специална програма за хранене, създадена преди стотици години.

Какво представлява диетата на гейшите?

Това е уникална диета, която продължава не повече от 5 дни и се базира на три продукта: ориз, зелен чай и мляко. Всеки от тях е с доказани полезни свойства.

- Белият ориз съдържа ценните магнезий, калий, фосфор и цинк, богат на витамините А и Е. Но гейшите предпочитат дивия, който предоставя на организма полезните за храносмилането фибри и утолява глада за по-дълго.


- За зеления чай се знае, че подпомага работата на сърцето, укрепва имунитета и нервната система, тонизира, нормализира съня, повишава сексуалната активност и най-вече подпомага борбата с излишното тегло.

- Млякото доставя на организма градивните за мускулите белтъчини, но ще трябва да избирате нискомаслено.

Какво забранява диетата на гейшите?

Диетата на гейшите категорично забранява консумацията на тестени изделия, масло, сол, захар, остри подправки и алкохол. Дамите се хранят задължително с риба, предимно морска. Нейните ненаситни мастни киселини са хранителни и полезни. Освен това с нея си набавят йод за поддържане на щитовидната жлеза и подобряват паметта си.

Основни принципи на диетата:

- Малки порции – по-добре изяжте няколко малки порции с разнообразни съставки, отколкото една обилна. Например вместо купа супа с месо може да хапнете отделно парченце пилешки гърди, салата от пресни зеленчуци, няколко лъжици варен див ориз. Дори скромният апонски обяд включва от 5 до 30 компонента.
- Отслабването е изкуство и ритуал – За една гейша храненето е като създаването на картина или стих хайку. Японските жени отделят внимание на детайлите и никога не посягат към храната, докато трапезата не е напълно сервирана.
- Естетика във всичко – Ако искате да се сдобиете с азиатска грация, създайте произведение на изкуството от всяко ястие. А след това се наслаждавайте на кулинарните шедьоври, дъвчете бавно и мислете за красиви неща. В положителното мислене е част от магията на гейшите.
- Приготвено на тих огън – Когато не готвим храната на силен огън, в нея се запазват повече от ценните й съставки. Затова японците използват уреди за готвене на пара или слагат на масата малък примус, върху който варят храната. Например соевата супа ври само 2 минути. Освен това повечето продукти ядат сурови, като рибата в сушито например.

Оригиналната диета на гейшите:


Закуска
: 2 ч.ч. зелен чай с добавено мляко
Обяд: 250 г варен див ориз без сол и 250 мл топло мляко.
Вечеря: 100 г варен див ориз без сол, парченца риба, 1 ч.ч. зелен чай с мляко.

През деня трябва да изпиете още две чаши зелен чай, но без мляко. Водата е разрешена в неограничено количество.

Сама по себе си тази диета е изключително строга и трудно може да се издържи 5 дни. Затова диетолозите препоръчват европейския й вариант:

Закуска: Купичка зеленчукова или плодова салата с 1 с.л. овесени ядки, чаша зелен чай с мляко.
Обяд: Порция риба на пара (или суши) с гарнитура от пресни зеленчуци, чаша зелен чай с мляко.
Вечеря: Около 200 г див ориз без сол, малка купичка задушени до хрупкавост зеленчуци, чаша зелен чай с мляко.


За да получите най-добри резултати, съветът на диетолозите е да повторите диетата след 10 дни, но не по-рано. През първия етап организмът се подготвя за отслабването – отиват си излишните течности, отпадните вещества и токсините. След това вече се изгарят излишните мазнини в тялото. В зависимост от стартовото тегло, ефектът от диетата обещава средно 10 кг по-малко за целия период.