Автор
Роси Кацарова

Фитнес интрукторът Борислав Лазаров разкрива как да сме във форма за пролетта

Пролетта вече официално се настани по нашите ширини.

Природата се събужда за нов живот, вдъхновявайки ни и ние да пристъпим към изпълнението на плана, който дълго отлагаме - разделянето с излишните килограми, натрупани през студените месеци.

Всяка дама, която поне веднъж в живота си е взимала решението да отслабне, знае, че това далеч не е толкова лесна задача. Или нека го кажем така - не е лесно да изваеш тялото на мечтите си без професионална помощ. Затова потърсихме мнението на опитен фитнес инструктор, който споделя с нас какво да правим и какво не, за да се сбогуваме с няколко сантиметра от обиколката на ханша... и не само.

- Здравей, Боби! Може ли да се представиш на нашите читателки с няколко думи?

- Здравейте! Казвам се Борислав Лазаров и се занимавам активно с фитнес вече 10 години, като работата ми е да помагам на хората да подобрят хранителните и двигателните си навици.

- Пролетта е вече тук - сезонът, през който много дами се замислят как да се разделят с килограмите, натрупани през студените месеци. Какво би ги посъветвал? Къде се крие ключът към стройната фигура?

- Ха! Първият съвет, разбира се, е да не стига до момента с натрупаните килограми! Но стигне ли се дотам, има много решения. Първо по важност е да се подобрят хранителните навици, да се обогати менюто с разнообразни и пълноценни храни.

Второ по важност е да се увеличи физическата активност, било то с разходки в парка, каране на колело или фитнес. Може да се практикува всеки спорт по желание. Хубаво е да се забравят за миг колите и, ако магазина е на 10 минути, нека се ходи пеша до него. Забравете и за асансьора! Качете се по стълбите, няма да ви навреди, ами напротив!

И трето, но не по важност, е да се заредите с търпение! Нищо хубаво не идва бързо! Но ако сте достатъчно постоянни, резултатите няма да закъснеят.



- Все още много жени се притесняват, че ако тренират с тежести, тялото им ще стане мъжествено. Според други пък само с кардио не се извайва тонизирана фигура. Къде е истината?

- Истината е, че жените нямат нужните хормони, за да развият тази масивна физика, от която се боят. Жените, които са насадили този страх в тях, са професионални атлети и животът им е обвързан с това!

Тренировката с тежести е от особена важност за изграждането на мускулна маса! А именно мускулната маса прави телата ни красиви! Кардиото винаги може да е като допълнение към тренировъчната програма, но всичко в прекалени количества води до нежелан ефект. Стигнахме до извода, че силовата тренировка, умереното количество кардио и добрата диета са основата за бъдещите ни летни тела.

- А колко пъти седмично трябва да тренираме, ако искаме да отслабнем?

- Първо искам да вметна, че дори и да тренираме всеки ден, ако не се храним в дефицит, тоест да консумираме по-малко храна, отколкото горим, ние няма да отслабнем! Това е като една верига, която ако се скъса, няма как да върви машината.

Минималният брой тренировки, който препоръчвам, е 3 пъти седмично, а оптималният за средностатистическия човек е 4 пъти седмично. Естествено с нивото на напредналост може да се увеличават тренировките, за да носят още резултати. Всичко опира до това какви цели сме си поставили и дали това, което правим, ни удовлетворява. Няма как да накараш някого да тренира 5 пъти, ако на него не му харесват тренировките. Тренирайте толкова, колкото ви е приятно, но не забравяйте, че ако не вложите повече, няма да получите повече.

- Има ли определено време от денонощието, което е най-подходящо за тренировка и през което тя е най-ефективна?

- Има биоритми в човешкия организъм, които предполагат по-качествени тренировки. Едните са сутрин между 8 и 10 часа, другите са вечер между 6 и 8, но това е изключително относително. Живеем в много забързани времена и тренираме, когато можем. Дали преди, дали след работа, не е от голямо значение, стига тренировката да не отсъства. С течение на времето сами ще усетим кога е най-добре за нас да тренираме. Тялото е много умна машина, която се адаптира към промените около нея, просто трябва да я слушаме.

- Кой са упражненията, които задължително трябва да присъстват в тренировъчния режим на една дама, желаеща да се раздели с излишните килограми?

- Клек, клек и пак клек! Клекът е упражнението, при което се активизират най-много мускули. Но няма лоши и добри упражнения, както няма и задължителни такива. Единственото задължително нещо е да изпълняваме упражненията качествено и използвайки главата си! Хубаво е да работим цялото си тяло (всяка мускулна група) поне два пъти седмично, така резултатите ще са оптимални.

- Кои храни трябва да избягваме, за да сме слаби?

- Всички пакетирани и силно преработени храни трябва да са сведени до минимум и по възможност да ги изключим. Също така газираните напитки, много мазните храни, пици, бургери, както и простите захари като сладолед и шоколад. Проблемът при тях е, че те не носят никакви макронутриенти (витамини и минерали) и хранителна стойност. Това, че са преработени отнема голяма част от работата на стомаха, следователно по-голяма част от калориите в тях остават свободни в организма.

- А кои са тези, които можем да консумираме без угризения и страх от надебеляване?

- Няма храни, които да ядем без угризения, всяка една храна носи калории за нашето тяло, следователно не трябва да прекаляваме и със "здравословните" храни. Ако прекалим с плодовете, ще надебелеем, ако прекалим с ядките, ще надебелеем, ако прекалим дори със зеленчуците, пак има риск да надебелеем.

Истината е в баланса в храната. Белтъчини, въглехидрати и мазнини в умерени количества през деня ще контролират апетита ни. Хубаво е да не изключваме цяла група храни, осбено мазнините! Мазнините са много важни за регулацията на хормоните - кокосово масло, зехтин, ленено семе, авокадо и малко ядки са храни, които е хубаво да набаваме всеки ден.

- Би ли споделил според теб кой е най-големият мит, свързан с отслабването?

- Че има магично хапче за отслабване. Постоянство в хранителните и двигателните навици е ключът към успеха!

- Кои са най-големите грешки, които дамите правят в опит да се разделят с излишните килограми?

- Най-голямата грешка е да започнат много рязко с малко храна и много кардио. Това в повечето случаи ги демотивира и бързо се отказват. Започнете с малки крачки и постепенно ги увеличавайте. Не се самолинчувайте, ако прегрешите с храненето, ами просто продължете по план с усмивка. Малките стъпки в дългосрочен план водят до големите резултати! Не бързайте, радвайте се на успехите си, дори и те да не са това, което са искали. Все пак, ако днес сте по-добри от вчера, то вие отбелязвате прогрес и вървите в правилната посока.

- Би ли споделил ефикасен начин за възстановяване след тежка тренировка?

- Ефикасен начин за възстановяване си остава храната и сънят. Магнезий задължително всеки ден и масажи поне веднъж седмично. Стречингът също е полезен и би бил добър за еластичността на мускула.

***

И след като споменахме възстановяването след тежка тренировка, няма как да не се отбележи, че приемането на Аспирин може значително да облекчи болката при мускулна треска, предизвикана от тежка тренировка, сочат редица източници.

(в материала има продуктово позициониране)