Автор
Woman.bg

Грешките във фитнеса, които ни пречат да отслабнем

Със сигурност много от вас са си поставили редица цели в края на миналата година и началото на новата. Навярно извайването на тялото на мечтите или поне разделянето с килограмите, качени по празничните трапези, е едно от новогодишните обещания.

Като съвестни и изпълнителни момичета вие започвате да посещавате фитнеса, за да кажете "чао" на излишните килца, но сякаш напук на редовното ви присъствие в залата, килограмите така и не намаляват.

Защо? Отговор на този въпрос ще ви дадем в следващите редове, където обръщаме внимание на някои от най-разпространените причини да не отслабвате въпреки честите тренировки.

Мислите, че можете сами

Мнозина смятат, че е достатъчно да изгледат няколко клипчета онлайн, за да са наясно какви упражнения трябва да правят. Това не е така, не се заблуждавайте. За да има ефект от тренировката ви, доплатете си за инструктор.

Той ще ви изготви план само за вас, съобразен с физиката, възможностите и целите, които е реалистично да си поставите. Освен това ще ви покаже правилната техника на изпълнение на упражненията, която е безкрайно важна, за да не се контузите по време на фитнес сесията.

Затова, ако нямате средства да плащате на треньор за по-дълъг период от време, направете поне 3-4 тренировки с него. Нека той да ви покаже основните упражнения и техниката им на изпълнение, както и да ви помогне да изградите реалистични представи относно визията, която искате да постигнете.

Не сте подготвени

Мислите си, че е достатъчно просто да отидете на фитнес? Грешите. Със сигурност е по-добре от пълната липса на физическа активност, но си е пълна загуба на време да отидете и да потичате 20 минути на пътеката, след това да се чудите какво точно упражнение да правите, по колко серии и повторения, с какво да го комбинирате и всъщност да бъде ли в супер серия въобще.

За да тонизирате фигурата си наистина, трябва да имате план. Разбирайте, тренировъчна програма, която да следвате. В нея трябва да е разписано кой ден коя мускулна група или групи да тренирате, както и всички упражнения, които да изпълнявате, плюс по колко серии и повторения от тях.

Лоша техника

Както вече споменахме, техниката на изпълнение на упражненията е от изключителна важност. Колкото и клека да правите и с каквато и да е тежест, няма да тонизирате глутеуса, а само ще натоварите и дори контузите кръста, ако нямате правилната техника.

Затова инвестирайте време в овладяване на коректното изпълнение на всяко упражнение от фитнес програмата си.

Копирате чужда тренировъчна програма

Това, че даден режим на трениране работи за някого, не значи, че ще работи и за вас. Той е съобразен с особеностите на физиката на човека, за когото е изготвен, а не с вашите. Тежестите и повторенията са в зависимост от целите и възможностите на конкретния човек, затова е малко вероятно да постигнете резултатите, които искате, копирайки го.

Много приказки, малко действие

Някои имат добра техника на изпълнение на упражненията, правят достатъчно повторения с добре съобразена тежест, не пропускат кардиото след края на силовата тренировка и въпреки това не успяват да изчистят мазнините и да постигнат релеф. Защо ли? Защото почиват между сесиите по-дълго от необходимото.

Мнозина се увличат в приказки и чатене между отделните сесии и реално са в покой по-дълго от необходимото. А колко точно е то? От 40 до 60 секунди, не повече, категорични са фитнес треньорите.

Малко време за възстановяване

Прекалено честите тренировки също са пречка към извайването на перфектната фигура, дори и да ви звучи парадоксално. Причината е, че претренирането "изяжда" мускула.

За да не се стига дотам, не трябва да работите върху една и съща мускулна група повече от веднъж - два пъти седмично, разкриват експертите.