Жените, които се хранят сами, без компанията на приятели или роднини, е по-вероятно да имат проблеми с наднорменото тегло, показва проучване на учени от университета в Илинойс, цитирано от inews.bg

Семействата, които спазват традицията да се хранят заедно, намаляват риска от затлъстяване. Момичетата, особено подрастващите, намаляват вероятността да ядат нездравословни храни, ако ядат със своите родители.

Когато са сами, е много по-вероятно да си приготвят нездравословна и високо калорична храна, което оказва негативно влияние не само на фигурата, но и на здравето като цяло.

Според изследователите подрастващите момичета, които ядат с родителите си, най-малко три пъти в седмицата, са с около 20% по-малко вероятно да консумират пържени храни, сладкиши, пасти или сладки газирани напитки.

24% по вероятно е менюто да е съставено предимно от зеленчуци и плодове. Поради това рискът от затлъстяване и хранителни разстройства намалява с 12%.

Резултатите сочат още, че момичетата, които се хранят с родителите си за закуска, обяд и вечеря, рядко използват хапчета за отслабване и прочистване.

В резултат на това те по-малко вероятно е да имат метаболични нарушения и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Според лекарите резултатите от проучването им ще се окажат особено важни, тъй като броят на случаите на детското затлъстяване в последните няколко години се е увеличил три пъти.