Пролет е. И е време освен спорт, да изберем прецизно и подходяща храна, за да сме в супер форма през лятото.Такава, която да е полезна и здравословна.

Да започнем с плодове и зеленчуци

Както знаем, плодовете са източник на витамини. Освен това те имат важна роля в борбата с пролетната умора, която мнозина от вас може би вече усещат. Затова започнете деня си с фреш от грейпфрут, лимон, портокал... Ще се почувствате свежи. Зеленчуците пък са един от начините да си набавим желязо. Наблегнете на домати, чушки, коприва и зелени салати.

Бадеми

Те съдържат аминокиселина (триптофан), която е нужна на организма, за да изработва серотонин. Учени съветват да хапваме повче бадеми, за да имаме по-високи нива на естествен регулатор на настроение. Опитайте!

Бобови растения

Според Джоузеф Колелла, доктор по медицински науки, бобовите растения са сред най-добрите храни за всички, които искат да отслабнат". За усвояването на тези продукти организмът отделя много енергия. Протеините, съдържащи се в бобовите култури, активират чувството за ситост в мозъка. Не звучи никак зле, нали?

Царевица

Царевицата е богата на антиоксиданти. Може да я хапвате подсладена, като я поръсите със захар или ако предпочитате - със сол. Всичко зависи от вкуса ви. Напоследък царевицата присъства в много ястия, като салати, пица и др.

Грах

Това е един добър избор от здравословната пролетна диета. Има малко калории. Осигурява добри количества антиоксиданти, противовъзпалителни хранителни вещества, витамините С, Е и К и цинк. Ако се налага и да контролирате нивата на кръвната захар, добавете в менюто си грах.

Напитките

Не забравяйте, че през пролетта организмът е подложен на стрес и затова не прекалявайте с диетите. По-скоро заложете на разнообразието при всяко хранене. И не на последно място - напитките. Необходимо е да пиете много плодови сокове и зелен чай. Разбира се, кафето и алкохолните напитки не е добре да попадат в менюто ви. Или поне не прекалено често!