Наличието на мазнини не винаги e причина за сърдечни заболявания. Твърденията в тази насока продължават да намират все повече място в някои медии. Според група учени от Великобритания, които дават своите съвети в медицински списания, най-голямата заплаха за сърцето и съдовата система идва от захарта.

Според тях мазнините са погрешно демонизирани. Учените уверяват, че диетата с високо съдържание на мазнини е тайната на здравословен начин на живот.

Насладете се на маслото и другите животински мазнини. Сиренето е чудесно, а месото се връща обратно в менюто, или поне това съветват някои специалисти по хранене.

Несъмнено има не малко твърдения, че мазнините са неразделна част от всеки пълноценен хранителен режим.

Някои учени твърдят, че ако искате да горите мазнини, то трябва да ядете мазнини. Всички мазнини попадат в една от следните две категории: наситени мастни киселини и ненаситени мастни киселини. Мононенаситените мастни киселини се съдържат в авокадото, ядките, маслините и зехтина. Храните, богати на тези мазнини, могат да спомогнат за понижаването на "лошия" LDL холестерол и също така да поддържат нивата на "добрия" HDL холестерол високи.

Полиненаситените киселини се съдържат предимно в растителните масла като слънчогледово, царевично, соево, ленено, конопено, масло от рапица и други. Голяма част от мазнините в морската храна са също полиненаситени.

"Насърчаването на хората да ядат повече мазнини е опасно и безотговорно", смята проф. Луис Леви, ръководител на науката за храненето в Public Health England (PHE). "Има много доказателства, че високият прием на мазнини увеличава риска от сърдечни заболявания. Трябва да помислим къде са източниците на мазнини и как можем да ги намалим."

Голяма дискусия възникна относно тезата на защитниците за диетата с високо съдържание на мазнини.

Повече от 170 представители на академичните среди подписаха писмо, обвиняващо британското издание "Списание за спортна медицина", от чиито страници се твърди, че мазнините са полезни. "Коронарната артериална болест е хронично възпалително заболяване и може ефективно да се намали, като се ходи по 22 минути на ден пеша", пише кардиологът Асеме Малхотра и колегите му. Някои учени критикуват твърденията за полезните мазнини като "подвеждащи и погрешни".

Много често в Обединеното кралство цитират Малготра, очарователен и телегентен млад кардиолог, чийто сайт го описва като "един от най-влиятелните и ефективни лекари в света по въпроси, засягащи затлъстяването, сърдечните заболявания и здравето на населението". Определя себе си като: "не е просто кардиолог, а човек, който иска да променя света чрез хранене". Той настоява да се спазва хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Неговата книга за храненето е обявена от британската диетична асоциация за една от петте най-лоши книги за "диета" във Великобритания.

Той беше обвинен от проф. Рори Колинс в Оксфордския университет, че с твърденията си относно приема на храна може да застраши живота. Колинс каза, че неговите статии определено магат да нанесат вреда на хората.

"Мазнините не са вредни, избягвайте въглехидратите", казва Малготра. Факт е обаче, че по-голямата част от хората във Великобритания и САЩ вече са с наднормено тегло и сериозно затлъстяване, а голяма част от тях страдат от сърдечно-съдови проблеми.

Според някои специалисти по хранене тайната е в съотношението, като те съветват да се избягват диетите с ниско съдържание на мазнини, но и да не се прекалява с тях поради високото съдържание на калории.