Сега е сезонът, в който трябва да консумирате повече мандарини не само заради полезните вещества в тях, а и защото могат да ви помогнат в борбата с излишните килограми.

Учени от Южна Корея след редица експерименти са стигнали до извода, че мандарините съдействат за изгаряне на мазнините и подобряване на функциите на черния дроб.

В продължение на 3 месеца учените наблюдавали доброволци, разделени в две групи. Първата група била от 30 души, страдащи от затлъстяване. Те имали задачата да изпълняват определена програма от физически упражнения и постоянно трябвало да консумират сок от мандарини. Втората група също била от 30 души със затлъстяване. Те изпълнявали същата програма, що се отнася до физическото натоварване, но не консумирали нито сок от мандарини, нито самите плодове.

При отчитане на резултатите след наблюдението става ясно, че групата, консумираща мандаринов сок, е постигнала значителни резултати в намаляване на телесната маса. Намалените обиколки на ханш и бедра направили най-силно впечатление на наблюдаващите.

В резултат на изследванията Министерството на здравеопазването на Южна Корея е взело решение за разработване на напитка с лечебни цели, чиято основа е именно мандариновият сок. Корейските учени смятат, че напитката ще действа благоприятно на хора, които страдат от затлъстяване и имат проблеми с дейността на черния дроб.

Италианските учени са провели аналогични изследвания за въздействието на мандариновия и портокаловия сок . Техните резултати показват, че портокаловият сок действа и превантивно срещу туморни образувания.