Искате да отслабнете? Този навик ще ви помогне да ядете по-малко!

Известно е, че малките промени в поведението могат да доведат до забележителни разлики в типа и количеството на храната, която ядем. И, разбира се, до начина, по който изглеждаме.

Проучване на специалисти от Университета на Пенсилвания, САЩ, публикувано в Journal of Marketing Research, установило, че корпоративните служители и студентите, които обядват в столовата, ядат по-здравословно и с по-малко калории, когато са поръчали ястията си предварително, и по-обилно и калорично, когато избират на момента.

Предишни изследвания пък са установили, че децата в началното училище избират по-здравословни храни и повече плодове и зеленчуци, когато избират обедното си меню по-рано през деня, докато са още в класната стая.

Друго проучване, направено през 2010 г. установява, че колкото по-дълго е времето между поръчката, направена онлайн и доставката на хранителните продукти от магазина, толкова повече здравословни неща (например зеленчуци) поръчват хората.



Изследователите от Университета на Пенсилвания твърдят, че упражняваме по-добър самоконтрол, когато взимаме решения за бъдещето, а не, когато се отнасят за момента.

Те откриват, че когато участниците поръчват обяда си няколко часа предварително, когато още не са гладни, те правят по-здравословни избори. Това означава, че е по-доре да избираме храната си предварително.



Някои от класическите правила, които диетолозите от десетилетия споделят съвпада с този подход: „Не пазарувайте, когато сте гладни!“. Както и „Направете си списък вкъщи и се придържайте към него в магазина.“

Съветите са актуални и ако често се храните навън или поръчвате храна онлайн – планирайте предварително къде, какво и колко ще ядете. Този полезен навик ще се отрази не само на фигурата, но и на портфейла ви.