Повечето дами знаят, че ако не провеждат хранителния си режим правилно, може да постигнат абсолютно нежелания ефект - да навредят на здравето си.

Жените, които са склонни към драстични диети за бързо отслабване, вредят много на сърцето си
, предупреждават канадски учени.

Ново изследване на канадски специалисти установи, че така нареченият йо-йо ефект допринася за развитието на сърдечно-съдови проблеми. Въпреки че кръвното налягане, холестеролът и кръвната захар се нормализират със загубата на килограми, диетата, при която жените бързо възвръщат старите си форми, вреди още повече на сърцето, предаде БГНЕС.



Особено опасно е при жените в менопауза. В напреднала възраст трябва внимателно да следите здравословното си хранене и тегло, тъй като и най-малката аномалия излага организма ви на риск от диабет и сърдечни заболявания.

В експеримента се включили 100 жени, които загубили средно по 10 кг. Една година по-късно две трети от тях били възвърнали старите си килограми и имали сърдечен проблем. По този начин експертите заключили, че е важно не само да отслабвате, но и да изберете правилна стратегия за това, която да ви предпази от бъдещи заболявания. Достатъчно е само да махнете вредните храни от диетата си и да откажете прекалено солените и пикантни ястия.