Автор
Мария Здравкова

Как да оцелеем до пролетта? 4 тренировки, които ще ни спасят от апатията

Пролетта чука на вратата, а с нея и така характерната умора за прехода между студения и топлия сезон. Но защо се чувстваме така и какво се случва с тялото ни в този период? В този материал ще отговорим на този въпрос и ще ви дадем няколко свежи идеи как да се преборите с пролетната умора.

С риск да звучим малко пресилено съвременният живот, особено в големия град, определено не се оказва много здравословен за повечето хора. Влошеното настроение, умората, прегарянето от работа, понижаването на мисловната способност и двигателната активност са само част от негативните страни на забързаното ежедневие на заетите градски хора. Усещания като тъга, страх и гняв също не са рядко срещани, и то особено в настоящия период, на прага на пролетта. В резултат разбира се се променя и хормоналният баланс в тялото ни, като се намаляват нивата на допамин и серотонин, хормоните, които ни носят усещане за радост и щастие. Да, звучи тъжно, но не бързайте да се депресирате!

Има начин да се преборите с тези състояния и той, разбира се, се крие най-вече във физическата активност. Дори да е умерена, тя стимулира синтезирането на ендорфин. Всъщност тренировката, каквато и да изберете, не трябва да бъде мъчение за вас, а напротив - удоволствие и средство за презареждане на съзнанието.

Ето и нашите предложения за физическа активност на прага на пролетта:


Бягайте!

Въпреки че през годините немалко специалисти напълно отрекоха джогинга, той си остава един от най-добрите начини за тонизиране на тялото. Тук става дума за естествена активност на човека, при която се повишава чувствителността на клетките към хормоните, сменя се скоростта на тяхното производство и в крайна сметка това води до по-добро функциониране на организма.
При бягането активно се произвеждат ендорфини и се стимулира притокът на кислород към мозъка.

Зумба

Ето още едно аеробно натоварване, което е придружено от музика и е много приятно. Освен това Зумбата включва социална активност - общуване, работа под команда и усещане за това, че си част от нещо по-голямо.

View post on Instagram
 


Тренировка с минибатут

Ето тази тренировка набира все по-голяма популярност в последно време, но трябва да се отбележи, че тук натоварването е по-голямо.

View post on Instagram
 

Освен че истински ще се забавлявате, тези упражнения носят изключителни ползи за цялото ви тяло – едно занимание активизира над 400 мускула, действа тонизиращо, зареждащо, отпускащо и освобождава от натрупания стрес.
Неслучайно този тип тренировка вече се използва за лечение на някои видове психологични разстройства.

Плуване

Плуването отлично тонизира целия организъм, при това равномерно и без риск от травми. Освен това водата стимулира нервните окончания на вътрешните ни органи чрез кожата, като така се подобрява кръвообращението и обмяната на вещества. Това на свой ред води до укрепване на нервната система.