Автор
Woman.bg

Как да отслабнем при проблеми с щитовидната жлеза

Да се отървеш от излишните килограми не е от най-лесните задачи. В още по-голямо предизвикателство за жените се превръща отслабването след 35-40-годишна възраст. Проблемът обаче става далеч по-сериозен, когато излишните килограми са в резултат от конкретно заболяване. Сред тях е и понижената функция на щитовидната жлеза, от която страдат една четвърт от българките.

Понижената функция на щитовидната жлеза засяга целия метаболизъм, забавя обмяната на веществата, а оттам и целия ни жизнен тонус. Необходима е добра самодисциплина, за да не се забравя хапчето и да се приема правилно назначената доза. Дотук добре. Ролята на щитовидната жлеза е такава, че кара хормоните да разпределят разхода на енергията в тялото ви. Когато обаче нейната функция е понижена (хипотиродизъм), освен на метаболизма, това вреди и на много други аспекти от здравословното ни състояние.

Безспорно свалянето на килограмите при проблеми с щитовидната жлеза става по-трудно, но не и невъзможно. Ето няколко кратки стъпки, с помощта на които може да се постави едно чудесно начало в програмата ни за отслабване:

1. Изключете от менюто си бялата захар

Продуктите с бяла захар са вредни поначало, а за страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза, респективно забавен метаболизъм, добавените захари са пагубни. Наблегнете на естествените източници на захари, като плодове и зеленчуци. В тях освен въглехидрати има и много фибри, които спомагат за разграждането и абсорбирането на захарите.

2. Редовно следете за нивото на кръвната си захар

Според някои специалисти проблемите, свързани с понижената чувствителност на тъканите към определени хормони, като в случая, също саботират целите ни за отслабване. Има се предвид инсулиновата резистентност, като и лептиновата и тиреоидната.

3. Повече цинк и селен

Цинкът и селенът са микроелементи, жизненонеобходими за усвояването на йода в организма. Той е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза. Богати на селен и цинк храни са ядките, рибата тон, сардините, телешкото и пилешкото месо, яйцата, бобовите растения, скаридите, ракообразните, млякото.

4. Дайте на организма си нужната му доза сън

Доказано е, че при нощен сън само от 5 часа например, рискът да се качат 15 и повече килограма е 32%, вероятността да се затлъстее в дългосрочен план (след 15 години) е 15%. Според експерти дори по-добър вариант за запазване на теглото е да се пропуснат сутрешните спортни занимания, но да се поспи още 2 часа. Запомнете - нужни са ви поне 8 часа нощен сън, ако искате да отслабнете!

5. Без спорт не може

Физическото натоварване за хората с проблеми на щитовидната жлеза не трябва да бъде интензивно и динамично. Достатъчно е да се заложи на редовните, продължителни тренировки с умерено и леко темпо. В противен случай щитовидната жлеза не би се справила с натоварването и би настъпило изтощаване на организма. Подходящи спортни дейности са ходене, пилатес, йога, плуване и други подобни спортни занимания.

Четете още: 10 признака за проблеми с щитовидната жлеза