Автор
Woman.bg

Как да предотвратите напълняването с възрастта

Консумацията на повече ядки може да забави напълняването при хората с напредването на възрастта, разкриха учени.

Замяната на нездравословната закуска с поне една шепа ядки на ден може да намали риска от напълняване и затлъстяване с трупането на годинките, установиха експерти след дългогодишно проучване.

Изследователи от САЩ смятат, че включването на ядки в ежедневното меню може да забави прогресивно риска от увеличаване на теглото, което често съпровожда стареенето.


Известен на всички е фактът, че ядките са богати на здравословни ненаситени мазнини, витамини, минерали и фибри, но честата им употреба може да попречи на опитите ни да отслабнем. Причината е във високото им съдържание на калории. Но специалистите са категорични, че при един по-внимателен контрол от наша страна над приеманите през деня калории, ядките могат да ни помогнат в борбата с килограмите.

Изследователи от Харвардския университет и Харвардското медицинско училище анализирали информация за теглото, диетата и физическата активност на три групи хора: 51 529 здравни специалисти от мъжки пол на възраст от 40 до 75 години; 121 700 медицински сестри на възраст от 35 до 55 години и 116 686 медицински сестри на възраст от 24 до 44 години.


Участниците били помолени на всеки четири години да заявяват теглото си и честотата на приема на ядки. Междувременно, на всеки две години, наблюдателите отчитали и вида и интензитета на физическите упражнения, които участниците в изследването практикували.

В процеса на проучването било установено, че заменянето на продукти като шоколадови бонбони, сладкиши, пайове и понички с всякакъв вид ядки намалява риска от наддаване на теглото в дългосрочен план с 15 %.


Хората, които отделяли повече време за спорт и не консумирали алкохол, но приемали редовно ядки, показали по-добри резултати за разлика от тези с по-заседнал начин на живот, които консумирали същото количество ядки като първите.

Загубата на тегло вследствие на по-честата консумация на ядки, съчетана с активен начин на живот, учените обясняват с високото съдържание на фибри. Същите спомагат за усещането за тежест и ситост в организма и се грижат за по-добрия метаболизъм.

Четете още: Супермама Дженифър Лопес ходи на тренировки с дъщеря си