Колкото повече остаряваме, толкова по-бавно работи храносмилателната ни система. Хапнеш нещо не съвсем подходящо – и готово, подут корем. Но имаме и добри новини – достатъчно лесно е да си възвърнете плоското коремче и да нормализирате храносмилането си. Трябва само да спазвате препоръките на диетолозите. В тази статия ще ви разкажем какви продукти е добре да включите в менюто си и от кои е препоръчително да се откажете.

Твърдо „да“ – влакнини

Най-добрият начин на избегнете запек и следователно натрупване на газове и подуване е редовната консумация на фибри. Закусвайте с овесени ядки или овесена каша – този продукт съдържа всички видове влакнини. Ако сутрин нямате време за ядене, хапвайте овесени ядки вечер.



Твърдо „не“ – рафинирани въглехидрати

Хляб, макарони, пица, пасти, тортички – всичко това води до подуване на корема. „Организмът много бързо разгражда рафинираните въглехидрати до глюкоза или захар“, пояснява диетоложката Еми Шапиро. „Част от захарите се изразходват като енергия, но всичко останало се натрупва в мускулите и черния дроб. Какъв е проблемът ли? Всяка молекула глюкоза задържа две молекули вода. Затова изделията от брашно задържат вода в тялото, което неминуемо води до отичане“. Заместете простите въглехидрати със сложни, например пълнозърнести храни или батат. Те съдържат повече влакнини и не принуждават тялото да задържа вода, поради което е по-малко вероятно да предизвикат подуване на корема.



Твърдо „да“ – продукти, богати на калий

Високото съдържание на калий помага на тялото да се отърве от излишната вода. Тъканите задържат вода, когато в организма има излишни количества натрий. За да възстановите баланса калий-натрий, трябва да поемате 2600 мг. калий дневно – при това от хранителни продукти, а не от добавки. Ето кои храни съдържат най-много калий – леща, мляко, портокалов сок, банани, картофи.



Твърдо „не“ – натрий

Натрият кара тялото да задържа вода, превръщайки храносмилателната система в парна машина. По данни на CDC днешно време консумираме на ден два пъти повече натрий от необходимата доза от 2300 мг.. В полуфабрикатите съдържанието на натрий е просто рекордно. За „бърза помощ“ ползвайте чай от мента – пийте го след обилно хранене. Ментата ускорява храносмилането и стимулира мускулните съкращения в червата.



Твърдо „да“ – повече течности

„Малко течности – много подуване“, предупреждава диетологът доктор Бончи. „Хранителните продукти в долната част на чревния тракт попиват течността и така се предотвратява запекът“. Препоръчително е да пиете по 8 чаши течности на ден – вода, мляко, сок, кафе, чай. Консумирайте и богати на вода продукти като плодове и зеленчуци.



Твърдо „не“ - алкохол

Алкохолът е възпалителен агент и предизвиква образуване на газове. Освен това води до суперобезводняване, което кара тялото да задържа повече вода. Това е пряк път към подуване на корема. Можете да си позволите чаша вино или текила със сок от лайм, но пийте чаша вода преди и след алкохолната напитка, за да предотвратите обезводняването.



Твърдо „да“ – кисело мляко

Хапвайте кисело мляко с горски плодове, със сладко или с пълнозърнесто мюсли. Подобно ястие е не само красиво, но и много полезно. Дисбалансът в чревната микрофлора води до забавяне на храносмилането и до подуване на корема. Киселото мляко съдържа пробиотици, които ще ви помогнат да поддържате здрава микрофлора.



Твърдо „не“ – бонбони, дъвки и газирани напитки

Те сами по себе си вкарват газове в тялото и спомагат за образуване на нови газове. Дъвките, бонбоните и газираните напитки ни карат да поглъщаме допълнително въздух. Освен това поради същата причина се старайте да дъвчете със затворена уста.

Твърдо „да“ – чай без захар и здравословни напитки

Чаят без захар (или с много малко захар) стимулира храносмилането и премахва подуването на корема. Може да е зелен или черен чай, чай от лайка, цитрусови плодове, семена от копър или джинджифил. Ако при това намалите и консумацията на сол, много ще помогнете на стомахчето си.



Твърдо „не“ – сладки кафено-млечни напитки

Всички обичаме капучино, то ни зарежда с енергия и добро настроение сутрин. Но сладката смес от кафе и мляко способства подуването на корема. Някои заместват захарта с фруктоза или сироп от агаве, но те се усвояват от организма още по-трудно и водят до образуване на газове. Не е нужно да се отказвате от любимата си напитка, но се постарайте да намалите съдържанието на захар в нея или просто да пиете кафе без захар.



Твърдо „да“ – мазна риба

Според скорошни проучвания консумацията на сьомга, риба-тон, скумбрия и херинга спомага за стопяване на излишните мазнини, включително и по корема. Съдържащите се в мазните видове риба омега-3 киселини подобряват метаболизма.


Твърдо „не“ – захарни спиртове

Човешкият организъм не преработва напълно тези нискокалорични подсладители в продуктите за диабетици и отслабващи. В резултат на това бактериите в дебелото черво предизвикват ферментация, образуваща газове, подуване на корема и дори диария. Преглеждайте съдържанието на храните, които купувате, за захарни спиртове като сорбитол, манитол, ксилитол и лацитол. Ако искате да си подсладите нещо, по-добре ползвайте натурални подсладители като кленов сироп, меласа или кокосова захар.