През целия ден не слагаме залък в устата си, а вечерта сме в състояние да изядем всичко от хладилника. През лятото можем да живеем само на зеленчуци и плодове, а през зимата не мислим за нищо друго освен за месо... Как да си обясним всичко това?

Обмяната на веществата е подчинена на биологичния часовник – ритмично редуващи се противоположни по посока процеси, преплитащи се помежду си: един цикъл е част от друг, вторият – от трети и т.н. Същото се случва и с обмяната на мазнините – в организма преобладават ту процесите на натрупване на мазнините, ту на тяхното разграждане, съобщава zdrave.bg

Разбира се, при разграждането апетитът намалява: тялото превключва на режим на хранене от собствените си запаси (т.е. по-малко се нуждае от храна), а при натрупването на мазнините се засилва желанието за ядене.

Най-общо съществуват четири вида биоритми, които имат отношение към обмяната на мазнините: денонощен, седмичен, месечен и сезонен. Ако искате да се радвате на наистина добро здраве, опитайте се да се настроите към тях.

1. Не ви се яде сутрин, а вечер не можете да контролирате апетита си.

Образно казано, сутрин човек започва да изразходва натрупаната енергия, а вечер попълва запасите. Това е т.нар. денонощен биоритъм на мастния обмен:
- максимално разграждане на мазнините – от 7 до 9 часа;
- максимално натрупване на мазнините – от 18 до 21 часа;
- “точка на прехода” – между 13 и 14 часа.

Закуската може да не бъде обилна, но задължително трябва да е калорична, а вечерята точно обратно – обемна, но лека (идеалният вариант се състои от малко парче месо или риба с половин чаша гарнитура (картофи, макарони), голяма порция зеленчукова салата, подправено с лимон).

2. През почивните дни си отяждате за цялата седмица.

Средно в делничните дни калоричността на нашето меню е с 25% по-малка. Причина за това са хормоните на стреса – адреналин и норадреналин, които предизвикват по-силното разграждане на мазнините. След това получената енергия постъпва в кръвта и потребността от храна се понижава.

През почивните дни става обратното – човек е по-малко подвижен и активен, активността на хормоните на стреса също е ниска, преобладават процесите на натрупване на мазнините. Това незабавно се отразява на теглото - в понеделник кантарът показва повече, отколкото в петъка преди уикенда.

Това е седмичният биоритъм на мастния обмен:
- максимално разграждане на мазнините – понеделник-вторник;
- максимално натрупване на мазнините – събота-неделя;
- “точка на прехода” – нощта срещу понеделник.

Движете се повече през почивните дни. Ако сериозно сте решили да отслабвате, ще трябва да се преборите с мързела. Разходките, спортът, масажът... – те не само подобряват фигурата, но и повишават настроението.

3. Безпогрешно определяте настъпването на “критичните дни” по силно повишения си апетит.

През първата фаза на менструалния цикъл преобладават процесите на разграждане на мазнините, а през втората – на тяхното натрупване. През първата фаза апетитът е рязко понижен, а през втората – също толкова рязко повишен. Тези колебания са нормални – те са свързани с физиологията на жената и представляват т.нар. месечен биоритъм:
- максимално разграждане на мазнините – 7-12 ден от цикъла;
- максимално натрупване на мазнините – 22-26 ден от цикъла;
- “точка на прехода” – 14-15 ден от цикъла.

По време на цикъла трябва да спазвате режим на хранене, който не изисква някакви особени усилия. Ограничете употребата на мазнини и захар, хранете се разделно, отнасяйте се по-разумно към сладките храни. Това е необходимо в дните на максимално натрупване на мазнините. В дните за разграждане на мазнините, се постарайте да използвате максимално натрупаните запаси, като въведете по-строги ограничения.

4. Нищо не ви струва да спазвате диета през пролетта, но през есента самата мисъл за това ви разваля настроението.

През пролетта и първата половина на лятото преобладават процесите на разграждане на мазнините, а през есента и зимата (до средата на на януари) – на тяхното натрупване. Това е сезонният цикъл:
- максимално разграждане на мазнините – април-май;
- максимално натрупване на мазнините – октомври-ноември;
- “точка на прехода” – средата на януари.

Април е най-подходящият месец за начало на по-сериозни мерки срещу натрупаните излишни килограми. А след май-юни просто се старайте да не добавяте още над нормата. Особено през дългите есенни и зимни вечери настроението е понижено, а апетитът – съответно силно повишен.